Svečano otvoren Međunarodni sajam Partner 2021: Predstavljeno novo borbeno vozilo “Lazanski” VIDEO

Jubilarni 10. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme Partner 2021 svečano je otvoren danas na Beogradskom sajmu u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je poručio da će Srbija nastaviti da jača svoju vojsku i dalje razvija odbrambenu industriju.

Takođe, istakao je da je Srbija prepoznata u cijelom svijetu da promoviše mir i stabilnost.
Predsjednik Vučić je na ceremoniji otvaranja predstavio novo borbeno multifunkcionalno vozilo “Lazanski” koje je dobilo ime po nedavno preminulom novinaru i vojnom analitičaru Miroslavom Lazanskom.
“U svetu interesa nema milostinje za slabe već poštovanje za snažne i zato je važno da razvijamo odbramenu industriju”, naglasio je Vučić.
Podsjetio je da se na Beogradskom sajmu uporedo održava skup nesvrstanih zemalja i dodao da je otvaranju sajma naoružanja prisustvuju predstavnici mnogih zemalja, kao i da ćemo se postarati da da ako žele da kupe naše naoružanje dobiju pristojne cijene.
U svakom slučaju dobiće dobar proizvod, dodao je predsjednik Srbije, prenosi Tanjug.
Borbeno vozilo “Lazanski” je modifikovana verzija “Lazara 3”, a glavna razlika je u višenamjenskom topu kalibra 57 milimetara.

Otvaranju sajma Panter 2021 prisustvuju ministar odbrane Nebojša Stefanović i predstavnici više stranih delegacija.
Na najvećem sajam naoružanja i vojne opreme ukupno je 132 izlagača, od čega 36 izlagača iz 16 stranih zemalja, međ kojima su Autstruja, Kina, Danske, Kanade, Francuake, Njemačke, Italije.
Ovogodišnji sajam je i pogledu izloženih noviteta višetruko premašio sajam održan prije dvije godine.
Na sajmu je predstavljeno više od 70 sredstava naoružanja i vojne opreme iz razvoja Vojnotehničkog instituta, koje radi samostalno ili zajedno sa Odbrambenom industrijom Srbije.
Do 14. oktobra u halama 1 i 4 i na otvorenom prostoru biće izloženo artiljerijsko-raketni sistemi, sistemi PVO, modernizovana borbena vozila, nova oklopna vozila, vazduhoplovi, besposadne vazduhoplovne i kopnene platforme, protivoklopni sistemi, telekomunikacioni sistemi za upravljanje vatrom, terenska vozila, kao i različite vrste vođenih i nevođenih raketa.
Kako je ranije najavljeno Jugoimport SDPR izlaže oko 40 sistema iz sopstvenog razvojnog programa, a preduzeća iz grupacije Odbrambene industrije Srbije, osim naoružanja koja razvijaju sa Vojnotehničkim institutom, prikazaće i svoje razvojne projekte.
To preduzeće ranije je najavilo da će na sajmu Partner biti prikazani proizvodi iz razvoja i proizvodnje zavisnih Jugoimportovih preduzeća, kao što su “Borbeni složeni sistemi” iz Velike Plane, sa pogonom i u Kuršumliji, fabrika “Belom” u Uzićima, koja proizvodi malu municiju, pančlčevačka “Utva”, kao i “Kovački centar” i nova “Kapislana” u Valjevu.
Pred kompanija koje pripadaju grupaciji Odbrambene industrije Srbije, na Partneru 2021 će se predstaviti i drugi proizvođači naoružanja i vojne opreme iz Srbije, pravni subjekti registrovani za promet naoružanja i vojne opreme, naučne, obrazovne i istraživačke institucije, kao i institucije Ministarstva odbrane u oblasti remonta, održavanja naoružanja i vojne opreme i opitovanja.
Tokom trajanja sajma biće organizovani stručni forumi i panel diskusije na kojima će vojni eksperti iz zemlje i inostranstva imati priliku da pokažu dostignuća i ideje i razmjene iskustva u oblasti odbrambene tehnologije.

Ostavite komentar: