Svečani doček pravoslavne Nove godine na Kosmetu

13.01.2019. | 11:23

U svim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji večeras će biti svečano dočekana pravoslavna Nova godina, najavljuju iz rukovodstava srpskih opština.

U Gračanici, na Trgu oslobodilaca, biće održana manifestacija “Gračanica otvorenog srca” u okviru koje će biti organizovano prikupljanje sredstava neophodnih za liječenje Nevene Miljković iz Lipljana oboljele od leukemije, saopšteno je iz opštinskog Odjeljenja za zdravstvo.

Manifestaciju u Gračanici su podržali “Doktori klovnovi”, a svi posjetioci koji kupe “nosić klovna” po cijeni od jednog evra pomoći će u liječenju oboljele Nevene.

Na Trgu oslobodilaca u Gračanici će tradicionano biti ispečen bik i uz kuvanu rakiju biće služen tokom dočeka pravoslavne Nove godine. Na bini će nastupiti lokalni bendovi, a od 22 časa “Tropiko” bend.

Humanitarna manifestacija kao u Gračanici biće organizovana i u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, a prikupljena sredstva biće donirana djeci kojima je potrebno liječenje.

U Kosovskoj Mitrovici se očekuje nastup Ace Lukasa na Trgu Šumadija, dok u Štrpcu neće biti organizovanog dočeka, već će se slaviti po restoranima.

Cijena rezervacije dočeka Nove godine u restoranima na Šar planini, Štrpcu i Brezovici je pet evra.

Danas će biti služene i liturgije u svim crkvama i manastirima, a iz Kosovske policijske službe su najavili da će od podneva biti na snazi poseban plan mjera bezbjednosti, koji će se primjenjivati na teritoriji opština u kojima žive Srbi.

Biće povećano prisustvo policije i na prilaznim putevima srpskim selima u Metohijskoj kotlini.

 

Izvor:(RTRS)