Svečana akademija u Novom Sadu: Obilježeno 103 godine od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

U Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu večeras je održana Svečana akademija “Prisajedinjenje – drugi vijek”, povodom 103 godine od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, kaže da je 25. novembar 1918. godine, kada je održana Velika narodna skupština u Novom Sadu, bila završni čin viševjekovnog istorijskog procesa – ujedinjenja sa maticom Srbijom.

To je, prema njegovim riječima, bio i početak slobode, jednakosti i prosperiteta za sve koji su živjeli i žive na teritoriji današnje Vojvodine, vrijeme koje traje i danas.

On ističe da je Vojvodina danas mjesto ekonomskog razvoja, rasta industrijske proizvodnje i izvoza, smanjene nezaposlenosti i sve većih zarada uprkos svim izazovima koje je donijela pandemija virusa korona.

“Istovremeno, Vojvodina je neraskidivi dio Srbije, baš onako kako su to, prije 103 godine na Velikoj narodnoj skupštini odlučili naši veliki preci i tako zauvijek odredili i naš put i put onih koji će doći poslije nas. Budućnost Vojvodine je zato u zajedništvu, ravnopravnosti i svakom vidu napretka i modernizacije”, rekao je Mirović.

Pokrajinski premijer je na svečanosti uručio najviše priznanje AP Vojvodine, Nagradu “Mihajlo Pupin” akademiku Vasiliju Krestiću, poznatom srpskom istoričaru.

Krestić se zahvalio za visoko pokrajinsko priznanje i istakao da je ono nagrada za njegovo poluvijekovno istraživanje istorije srpskog naroda.

“Nagradu `Mihajlo Pupin` doživljavam kao pobjedu nauke nad politikom i ideologijom”, istakao je akademik Krestić.

Na svečanosti zaslužnim pojedincima uručena su pokrajinska priznanja za doprinos raznim oblastima društvenog života.

Svečanosti u SNP-u prisustvovali su i predsjednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, episkop sremski Vasilije, muftija vojvođanski Muhamed Ziljkić, predstavnici Vojske Srbije, članovi diplomatskog kora, kao i članovi Pokrajinske vlade.

Odlukom Skupštine Vojvodine od 2018. godine, 25. novembar, dan kada je 1918. godine Velika narodna skupština u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, ustanovljen je kao datum od pokrajinskog značaja.

Ostavite komentar: