Sve zbog novog omikron soja: Procedura za putnike koji dolaze u Srbiju iz sedam rizičnih zemalja

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” izdao je uputstvo za registraciju putnika koji dolaze iz sedam afričkih zemalja sa posebnim rizikom od prenošenja novog – omikron soja virusa korona.

Oni koji dolaze iz Južnoafričke Republike, Bocvane, Zimbabvea, Namibije, Lesota, Mozambika i Malavija, osim obaveznog pi-si-ar (PCR) testa i odlaska u karantin, moraju 48 časova prije dolaska u Srbiju da se prijave na portal e-zdravlja.

Strani državljani prilikom ulaska u Srbiju, takođe, treba da imaju dobijen imejl nakon prijave, kao dokaz uspješnog prijavljivanja, kao i popunjenu i svojeručno potpisanu Izjavu o saglasnosti o prihvatanju mjere karantina u kućnim uslovima i obaveze testiranja o sopstvenom trošku, saopšteno je na sajtu “Batuta”.

Putnici koji dolaze iz ovih zemalja ili su u prethodnih 14 dana boravili u njima, bez obzira na državu iz koje ulaze u Srbiju, biće testirani PCR metodom odmah po slijetanju na Aerodrom “Nikola Tesla” i izolovani na aerodromu do dobijanja rezultata.

Ukoliko nalaz putnika bude pozitivan, on će uz sve mjere zaštite Hitnom pomoći biti prebačen u Kovid bolnicu “Batajnica”.

Ako je nalaz negativan, dobiće rješenje o kućnom karantinu i prevoz taksi prevozom uz mjere pune zaštite do prijavljenog mjesta boravišta u Srbiji, a na dnevnom nivou će boravak u karantinu kontrolisati MUP.

Potrebno je i testiranje PCR metodom sedmog dana ili u bilo kom slučaju od pojave simptoma.

Negativan PCR test neće biti uslov da se izađe iz karantina od 14 dana, a testiranje će se vršiti o trošku osobe u karantinu.

Institut “Batut” je ove prijedloge uputio nakon što je soj virusa omikron Svjetska zdravstvena organizacija označila kao zabrinjavajući.

Ostavite komentar: