Svaki 20. davalac krvi u Milanu bio zaražen koronom prije prvog slučaja od 21. februara

Svaki dvadeseti davalac krvi u Milanu razvio je antitijela na Covid-19 prije prvog zvaničnog pozitivnog slučaja u Italiji krajem februara, utvrđeno je istraživanjem poliklinike iz glavnog grada Lombardije.

Analiza Poliklinike Milana potvda je da je virus cirkulisao u Italiji prije 21. februara, kada je utvrđen prvi zvaničan slučaj u Kodonju, piše italijanski list Korijere dela sera.

Istraživanje, kojim je obuhvaćeno 800 davalaca krvi, objavljeno na internet stranici “medRxiv”, ukazuje da je na početku epidemije 4,6 odsto davalaca krvi već imalo antitijela na virus Covid-19, a taj procenat porastao je početkom aprila na 7,1 odsto.

Studiju su osmislili i sproveli stručnjaci Odeljenja za transfuziju Poliklinike Milana u saradnji sa Univerzitetom u Milanu i još nekoliko istraživača iz zdravstvenih ustanova u glavnom gradu Lombardije, najteže pogođenom regionu virusom Covid-19 u Italiji.

Ističe se da su korišćeni sačuvani uzorci krvi kako bi se utvrdilo prisustvo antitela, a ne zato što se virus prenosi preko krvi. Korijere dela sera ukazuje da je istraživanjem utvrđeno da su se najpre zarazili uglavnom mladi, a da su nedavni slučajevi povezani više sa starijim ljudima.

Italija je sa više od 32.000 umrlih od posljedica virusa Covid-19 od početka krize treća u svijetu po broju žrtava tog virusa posle SAD i Velike Britanije. Virus Covid-19 izazvao je u Italiji najdužu blokadu u Evropi iz koje poslije više od dva mjeseca ta zemlja postepeno izlazi, suočavajući se sa teškim ekonomskim posljedicama.

 

Izvor.(SrpskaInfo)

 Ostavite komentar: