Sutra ponovo litije, mitropolit predvodi krsni hod u Podgorici

U više gradova u Crnoj Gori sutra će biti održane litije, koju će u Podgorici predvoditi mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a u Budvi vladika Јoanikije.

Litije se u Crnoj Gori održavaju povodom donošenja neustavnog i bezbožničkog Zakona o slobodi vjeroispovjesti, kojim je predviđeno oduzimanje imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori

Mitropolit će u 19.00 časova služiti moleban u Hramu Hristovog Vaskrsenja, a potom i litija proći ulicama glavnog grada Crne Gore. U isto vrijeme biće služen moleban u Crkvi Svete Trojice na Starom gradu u Budvi, a porom će krenuti litija.

Molebani će časova biti služeni u Nikšiću, Baru, Kotoru, Žabljaku, Berana,ma Plužinama, Danilogradu, Pljevljima, gdje će litiju predvoditi rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović.

Mitropolit Amfilhije pozvao je učesnike molitvenih litija da se pridržavaju zdravstvenih mjera.

– Dužnost nam je da, čuvajući sebe, čuvamo i sve oko sebe. Јer, brat, a svaki čovjek nam je brat, najveća je svetinja na zemlji – istakao je vladika.

On je pozvao i tužilaštvo i Upravu policije, kao i druge nadležne organe, da se prije i poslije litija ponašaju zakonito i da ne donose nezakonite akte protiv sveštenstva, monaštva i vjernog naroda zbog učešća u litiji.

Poručio im je da su dužni da zaštite, a ne da krše Ustavom zagarantovana ljudska prava i slobode.

– Molimo se Svetoj Trojici da nas iscijeli i zaštiti od svih virusa, posebno od virusa nepravde, bogomržnje i bratomržnje – istakao je mitropolit.

 

Izvor:(SRNA)

 

 

Ostavite komentar: