Sutra izbori u Srbiji: Više od 6,5 miliona birača

U Srbiji se u nedjelju, 21. juna, održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, na kojima pravo glasa ima 6.583.665 građana. Oni će svoje biračko pravo moći da iskoriste na 8.386 biračkih mjesta.

Građani glasaju za novi saziv Skupštine Srbije, Parlamenta Vojvodine i odbornike lokalnih samouprava.

Birači će na parlamentarnim izborima moći da glasaju za 21 listu, a na pokrajinskim izborima u Vojvodini učestvuje devet izbornih lista. Uoči izbora, cenzus za ulazak u Skupštinu Srbije spušten je sa pet na tri odsto.

Biračka mjesta biće otvorena od sedam sati ujutru do 20 časova uveče, a onima koji se u momentu zatvaranju biračkih mjesta, 21. juna u 20 sati zateknu na biralištima, biće omogućeno da glasaju.

Maske i rukavice će biti obavezne za članove biračkih odbora na izbornim mjestima, dok se biračima preporučuje da ih nose.

Predizborna tišina, odnosno zabrana izborne propagande, počela je 18. juna u ponoć i traje do zatvaranja biračkih mjesta, 21. juna u 20 sati.

Preliminarne rezultate izbora Republička izborna komisija (RIK) će objaviti tokom noći u nedelju, a rok za objavljivanje konačnih rezultata je četvrtak, 25. juna u 20 časova, ukoliko se ne ponavlja glasanje na pojedinim mjestima.

 

 

Ostavite komentar: