Suđenje za zločine OVK: Zaštićeni svjedok prepoznao Mustafu kao svog mučitelja

U nastavku svjedočenja pred sudom za OVK u Hagu, zaštićeni svjedok označen brojem 3.593 prepoznao je Saljiha Mustafu kao glavnog u logoru na imanju u selu Zlaš.

Na suđenju Mustafi, na kojem je planirano da bude saslušano ukupno 16 svjedoka, ovaj svjedok, koga su uhapsili pripadnici vojne policije OVK koji su nosili automatske puške, detaljno je opisovao kako je mučen i premlaćivan u tom logoru.

Naveo je da su ga tukli po više časova nekoliko njih, dok je on imao vreću na glavi, a Mustafu je prepoznao jer je jedini nosio crvenu kapu i pištolj, prenosi RTS.

“Drugi vojnici nisu ništa radili dok im on ne kaže šta da rade. Prestali su da me tuku kada je on rekao – nemojte ga više tući, on ima sreće”, rekao je ovaj svjedok, koji je ispričao da su pritvorenici u logoru držani u štalama i tučeni svaki dan.

Pripadnike OVK koji su ga mučili nije poznavao niti je mogao da ih vidi, a kada je jednom prilikom, nakon višečasovnog mučenja izgubio svijest, oni su ga polili vodom i odvukli nazad u štalu.

Svjedok ima oznaku 3.593 i prisustan je u sudnici, ali njegov lik je zamagljen na snimku koji se emituje preko sajta suda.

Ovo je jedan od svjedoka koji je protivpravno lišen slobode i zatočen u logoru na imanju u selu Zlaš, kojim je komandovao Mustafa.

Saslušanje ovog i još jednog, od ukupno 16 svjedoka protiv Mustafe, planirano je za danas i sutra.

Mustafa, kojem je suđenje počelo 15. septembra, negirao je na pojavljivanju pred sudom u oktobru 2020. godine sve optužbe po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova i najavio je da će se, pored ostalog, braniti alibijem.

Za sada je devet lica dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku, a prijavljivanje je i dalje u toku.

Ovo je prvo suđenje nekom optuženom iz OVK pred ovim sudom, dok su za druga tri predmeta – protiv Hašima Tačija i drugih, Hisnika Gucatija i Nasima Haradinaja i Pjetra Šalje pripreme za suđenje još u toku.

Mustafa se tereti pojedinačno i kao pretpostavljeni starješina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu, koje je služilo kao zatvor.

On se u četiri tačke optužnice tereti za proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo najmanje šest lica.

Ostavite komentar: