Suđenje Hašimu Tačiju! Svjedok: OVK mi je otela članove porodice i ubila oca i brata

20.02.2024. | 20:06

Svjedok, Srbin iz Orahovca, rekao je danas na suđenju Hašimu Tačiju pred Specijalizovanim vijećima u Hagu da mu je teroristička OVK u ljeto 1998. godine otela članove porodice i ubila oca i brata.

Svjedočeći na osnovu onoga što mu je ispričala majka, koja je preminula 2007, svjedok je rekao da mu je OVK 17. jula 1998. kod Orahovca otela oca, majku, brata, snaju i tek rođenog bratića dok su se privatnim automobilom vraćali iz Vrnjačke Banje.

Oca i svjedokovog brata pripadnici OVK su odveli ka Mališevu i više nikada nisu viđeni živi. Svjedokovu majku, snaju i bratića, OVK je osam dana držala u policijskoj stanici u tom gradu, te je rekao kako je njegova majka za to vrijeme čula jauke iz podruma stanice.

Prema optužnici, u policijskoj stanici u Mališevu bio je jedan od desetina pritvora u kojima je OVK nezakonito držala, mučila i zlostavljala sve koje je smatrala protivnicima.

Odatle su svjedokova majka i snaja sa bebom, zajedno sa ostalima, među kojima je bilo još žena i djece, prebačene autobusom na drugu lokaciju, a na slobodu su puštene poslije dvije sedmice zatočeništva. Potvrdu da mu je OVK ubila oca i brata, svjedok je dobio tek 2007. godine kada su pronadjeni njihovi posmrtni ostaci.

“Naša DNK je 2007. pronadjena na posmrtnim ostacima…Kad su nam javili, majka se razbolela i za mesec dana je umrla…U martu mesecu je preminula, a ja sam u junu preuzeo tela”, ispričao je svjedok 0498.

Lider nekadašnje OVK Hašim Tači, optužen je za ratne zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji tokom 1998. i 1999. godine. Zajedno sa Tačijem, optuženi su i tadašnji članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Ovaj svjedok je tvrdio da je Krasnići u ljeto 1998. godine bio kod otetih Srba u policijskoj stanici u Mališevu, te da je pitao za lične podatke njegovu majku i snaju.

“Majka mi je rekla da je Jakup Krasnići došao, predstavio se i lično ih pitao ko su i šta su… Nisam ja to izmislio, nisam ni znao ko je Krasnići”, ponovio je svjedok više puta.

Svjedok je rekao da je njegova majka prepoznala Krasnićija kao čovjeka koji ju je u pritvoru OVK pitao za ime kada ga je kasnije vidjela na televiziji.

Kao glavne organizatore otmice članova njegove porodice, svjedok je, pozivajući se na ono što mu je majka rekla, naveo pripadnike OVK Ismeta Taru i Sabahudina Cenu, koje je od ranije poznavao.