Sudija Specijalnog suda na večeri s advokatom pripadnika OVK

Češki sudija Vladimir Mikula, koji se nalazi na listi sudija Specijalnog suda za zločine OVK u Hagu, uslikan je na večeri u prištinskom restoranu u društvu Arijanita Kocija, advokata bivših komandanata OVK Rustema Mustafe i Samija Ljuštakua.

BIRN, koji je objavio vijest, podsjeća da su Rustem Mustafa i Sami Ljuštaku saslušani pred Specijalizovanim tužilaštvom u Hagu u vezi sa zločinima i mogli bi da budu predmet krivičnog gonjenja.

Advokat Arijanit Koci za BIRN je iznio tvrdnju da je bio na javnom mjestu sa suprugom, njenim prijateljima i njenim trenerom iz teretane, i da nije znao da će i Mikula biti za istim stolom.

– Bilo je više od 15 ljudi, grupa osoba koje svako jutro vježbaju u istoj teretani u koju ide i moja žena Merita – tvrdi Koci.

Navodi se da su iz Haga potvrdili da se Mikula nalazi na listi međunarodnih sudija, objašnjavajući da sudije sa liste “obavljaju sudijske funkcije samo na zahtjev i po zaduženju koje izdaje predsjednica (Specijalizovanih vijeća Ekaterina) Trendafilova”.

– Predsjednica Trendafilova nije sudiji Mikuli povjerila predmet i stoga nismo u poziciji da dajemo dalje komentare – rekla je Angela Grip, načelnica Službe za javno informisanje i komunikaciju suda u Hagu, prenosi RTRS.

Na sajtu tog suda sa sjedištem u Holandiji i međunarodnim osobljem, koji je dio kosovskog pravosuđa, u srijedu je objavljeno saopštenje Trendafilove u kojem ona navodi da je “sudija Mikula jedan od 20 sudija uvrštenih u Listu međunarodnih sudija Specijalizovanih veijća Kosova (SVK)”, ali da od imenovanja nije dobio nijedan predmet i “stoga nema pristup povjerljivim informacijama o aktivnostima Specijalizovanih vijeća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova”.

 

Ostavite komentar: