Sud u Londonu osudio Džulijana Asanža na 50 nedjelja zatvora

01.05.2019. | 13:26

Sud u Londonu osudio je Džulijana Asanža na 50 nedjelja zatvora za kršenje uslovne kazne zatvora, jer se nije javio sudu 29. juna 2012. godine.

„Niste se sami predali policiji, ambasada Ekvadora je morala da dozvoli policiji da uđe u zgradu… Vi ste imali izbor i ja odbacujem sve argumente (o smanjenju kazne)“, rekla je sudija Debora Tejlor, objavivši presudu.

Ona je naglasila da Asanž može da računa na prijevremeno oslobađanje, ako odliježi pola kazne i ne napravi druge prekršaje.

U Londonu je održano suđenje osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu, kojeg je ranije uhapsila londonska policija u zgradi ambasade Ekvadora. Sputnik se nalazi ispred zgrade suda.

https://www.facebook.com/rs.sputniknews/videos/1410205105771161/

Suđenje se tiče optužbi da je Džulijan Asanž narušio uslove oslobađanja pod kaucijom jer se nije javio sudu 29. juna 2012. godine, dobivši politički azil na teritoriji ekvadorske ambasade. Drugo suđenje je zakazano za sutra i ticaće se ekstradicije Džulijana Asanža Americi, gdje se on optužuje za objavljivanje tajnih informacija.

Ekvador, u čijoj se londonskoj ambasadi Asanž krio od 2012. godine, odlučio je da ukine diplomatski azil osnivaču „Vikiliksa“ zbog narušavanja više međunarodnih konvencija. Asanž je 11. aprila ujutru uhapšen po nalogu Švedske i SAD. Sud u Londonu ga je proglasio krivim za narušavanje uslova puštanja iz zatvora uz kauciju i zakazao sledeće saslušanje za 2. maj.

SAD optužuju Asanža za zavjeru i objavljivanje ukradenih službenih dokumenata. Ministarstvo pravde SAD je saopštilo da bi Asanž mogao da bude osuđen na pet godina zatvora. Prema odluci londonskog suda, SAD su dužne da do 12. juna dostave Velikoj Britaniji dokumente za izručenje Asanža. U slučaju podizanja optužnice na osnovu Zakona o špijunaži Asanž bi u SAD mogao da bude osuđen na smrtnu kaznu.

 

Izvor:(SPUTNIK)