Sud mu “progledao kroz prste”: Dobio zabranu, pa ponovo prišao sinu kojeg je silovao

G.Č. je 18. januara priveden jer je prekršio mjere zaštite od nasilja koje su mu izrečene zbog toga što je fizički i seksualno maltretirao svog maloljetnog sina V.Č.

Naime, on je djetetu i bivšoj supruzi prišao automobilom na udaljenost manju od osam metara.

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu je, na osnovu prijave majke V.K. i zakonskog zastupnika maloletnog V.Č, naložilo zadržavanje osumnjičenog do 48 sati.

G.Č. je 20. januara priveden i saslušan u Osnovnom javnom tužilaštvu, koje je sudiji za prethodni postupak Osnovnog suda predložilo određivanje pritvora osumnjičenom G.Č. zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog dela i uticaja na svedoke. Ipak, G.Č. je juče pušten na slobodu, prenosi Blic.

“Sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Novom Sadu je svojim rješenjem od 20. januara odbio prijedlog tužilaštva da se osumnjičenom G.Č. odredi pritvor iz navedenih razloga, te nakon što je navedeno rešenje zaprimljeno u ovom tužilaštvu, 21. januara ovo tužilaštvo je protiv istog izjavilo žalbu vanraspravnom veću Osnovnog suda u Novom Sadu zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja”, kažu za Telegraf iz OJT Novi Sad.

Kako dodaju, to tužilaštvo će u daljem toku postupka, a u najkraćem mogućem roku, prikupiti sve dokaze i preduzeti sve potrebne dokazne radnje, u skladu sa zakonom, radi donošenja javnotužilačke odluke.

“Neozbiljna odluka suda”

“Kada je u pitanju zabrana prilaska, sud donosi rješenje u vidu mjere. To znači da se zna tačno na kojoj udaljenosti ne smije da priđe oštećenom. Ako vidimo osobu kojoj ne smijemo na prilazimo na drugoj strani ulice, a ne priđemo, to je poštovanje mjere. Sama činjenica da je prišao na manje od osam metara je krivično djelo nepoštovanje sudske oduke. Tužilac je pravilno postupio što je u tom slučaju predložio strožu mjeru, odnosno pritvor”, kaže izvor Telegrafa iz tužilaštva.

Kako ističe, stav tužilaštva je ispravan i ono može da uloži žalbu. Dodaje da bi dobro znati šta piše u obrazloženju suda, zbog čega je donesena takva odluka.

“Takva krivična djela su učestala. S obzirom na to da je u pitanju seksualno zlostavljanje maloletnog djeteta, prijedlog za pritvor bi trebalo čak da ide i prema članu četiri, a ne članu dva. Član dva znači da pritvor traje do završetka ispitivanja svedoka, a znamo da to može da se završi za dva dana. Prema stavu četiri, pritvor se određuje zbog uznemiravanja javnosti. Nikome nije prijatno da čuje da je otac koji je seksualno zlostavljao svoje dijete na slobodi. Odluka suda je neozbiljna”, zaključuje sagovornik.

Podsjećanja radi, protiv G.Č. je još 1. septembra 2020. godine tužilaštvo podiglo optužnicu zbog krivičnog djela nasilje u porodici. On je djetetu nanio teške tjelesne povrede. Taj krivični postupak i dalje je u toku pred Osnovnim sudom u Novom Sadu.

Ostavite komentar: