Stručni tim hrvatskog MUP-a: Policija koja je pratila grupu u Borovu pravilno postupala

Stručni tim hrvatskog MUP-a konstatovao je da su policajci, koji su juče bili u pratnji grupe koja je u Borovu uzvikivala “Ubij Srbina”, “pravilno postupali”.

Stručni tim MUP-a proveo je nadzor nad policajcima iz Borova i na osnovu prikupljenih informacija i “utvrđenih činjenica donio zaključak da su policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-sremske primijenili policijska ovlaštenja u skladu sa zakonskim odredbama i u skladu pravilima struke”.

Kako su pojasnili iz policije, direktor policije uputio je stručni tim da bi utvrdili da li je postupanje policijskih službenika bilo u skladu sa zakonskim odredbama i pravilima struke.

Utvrdili su da su policajci donijeli opravdanu procjenu kada su grupu osoba, koja se udaljila sa mjesta spomen-obilježja 12 redarstvenika, stavili pod nadzor i zbog njihove brojnosti zatražili dodatne policijske snage da bi se spriječila eventualna protivpravna ponašanja prilikom povratka grupe do njihovih vozila.

Kako su naveli, tokom nadzora policije grupa se kretala u tišini, a u jednom je trenutku došlo do skandiranja neprimjerenog sadržaja u dva-tri navrata, što je i vidljivo na snimkama, prenijeli su hrvatski mediji.

“Budući da je postojao visok stepen vjerovatnoće da bi se osobe iz grupe razbježale, što bi otežalo utvrđivanje njihovog identiteta i dalje procesuiranje, bilo je neophodno pričekati dodatne policijske snage čijim dolaskom je, sa suprotne strane, grupa zaustavljena te utvrđen identitet svih osoba”, naveo je stručni tim MUP-a.

Takva procjena, kako dalje piše, omogućila je dalje procesuiranje svih počinilaca, što je i učinjeno tokom dana privođenjem osoba u prostorije policije na kriminalističko istraživanje zbog sumnje da su počinile krivično djelo javno podsticanje na nasilje i mržnju, bez dodatnog uznemiravanja građana.

Grupa od dvadesetak mlađih muškaraca prošla je juče ujutro, na pravoslavni Vaskrs, kroz Borovo selo uz povike “Ubij Srbina”. Njih je pratila policijska patrola, a ulicom se orilo “Oj Hrvatska mati, Srbe ćemo klati”.

Zbog ovog incidenta hrvatska policija je privela 14 lica.

Ostavite komentar: