Stršljen usmrtio muškarca, u trenutku uboda bio sa djecom u šumi

Muškarac u srednjim tridesetim godina je preminuo juče u osječkoj bolnici gdje ga nisu uspjeli spasiti od posljedica uboda stršljena.

Čovjek je u četvrtak u teškom stanju vozilom Hitne pomoći doveden na jedinicu intenzivnog liječenja Klinike za neurologiju.

Usljed više uboda stršljena stradao mu je centralni nervni sistem.

Riječ je, kako prenosi Index.hr, o porodičnom čovjeku s djecom koji se u nesretnom trenutku našao u šumi na našićkome području, a gdje su bili još i neki radnici. Prvo je bio zbrinut u Općoj županijskoj bolnici Našice, a potom hitno prevezen u KBC Osijek. Stavili su ga na aparate za održavanje života, ali nije mu bilo spasa.

Stršljen je vrlo opasan insekt, zbog čega je potrebno voditi računa pri odlasku u prirodu, posebno u šumu. Višnja Prus, voditeljica Zavoda za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju KBC-a Osijek, upozorila je da stršljeni, posebno azijski, mogu izazvati zatajenje vitalnih organa te da od njihova uboda mogu nastradati i sasvim zdrave osobe, ne nužno one koje su alergične na ubode insekata.

“Nije svejedno gdje stršljen ubode i je li to glava, vrat ili periferija. Stoga treba voditi računa o ponašanju na otvorenome prostoru, posebice ako se odlazi u šumu. Kukci se lako mogu zavući u boce ili limenke, pa tu valja povesti računa. Šumski radnici, pa i ribiči obično budu sami, pa je svakako uputno pokraj sebe imati mobilni telefon da u slučaju potrebe mogu nazvati pomoć”, upozorava Prus.

Loše je, kaže, što taj insekt nema prirodnog neprijatelja.

Naglašava da je pri ubodu potrebna hitna reakcija.

 

 

Ostavite komentar: