Štrbac: Srbi i Hrvati nisu bliži, još su dalje nego prije

Predsjednik Dokumentaciono informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac izjavio je povodom 26 godina od Operacije “Oluja” da nakon toliko vremena “hrvatski i srpski narodi nisu bliži, niti su bliže države Hrvatska i Srbija”. “Nijedni ni drugi se ne približavaju, i možda su i dalje nego što su bili prije”, istakao je on.

Govoreći o žrtvama ove akcije, on je naveo da su to bili građani tog područja pretežno stariji od 60 godina.

„Prema podacima Veritasa, broj žrtava „Oluje“ je 1877. Od te brojke 65 procenata je civila. A tri četvrtine od broja civila su stariji od 60 godina. U ukupnoj brojci žrtava su 553 žene. Među tom brojkom, četiri petina su starije od 60 godina. To su najcrnje brojke na području bivše SFRJ“, rekao je Štrbac i dodao je je izbjeglo više od 220.000 građana.

Prema njegovim riječima, u oktobru 1995. godine predstavnici Crvenog krsta su obišli cjelokupnu teritoruju koja je bila obuhvaćena akcijom „Oluja“ i utvrdili su da je na tom području ostalo 8.400 lica, a među njima je bilo 2.200 pripadnika hrvatske nacionalnosti. Štrbac navodi da su neki od njih nakon „Oluje“ ubijani na različite načine.

Govoreći o stalnom povećavanju broja žrtava, on navodi da je od prošle godine broj povećan za pet, i precizira da za dosta ubistava nema svjedoka, pa se „Veritas“ bavi pitanjem da li su ta lica izvršila samoubistva, ili ih je neko ubio.

„Do sada su pred hrvatskim sudovima dvojica pripadnika hrvatske vojske pravosnažno osuđeni za ubistva… Nadam se da kako će vrijeme odmicati, još će se mnoge stvari otkriti. Valjda će kod nekoga proraditi savjest, pa će jedni druge početi da optužuju“, rekao je on.

On je potvrdio da je organizacija „Veritas“ sarađivala sa Haškim tribunalom u vezi podizanja optužnica protiv hrvatskih generala protiv kojih je vođen proces.

„Mi smo ih snabdjeli sa dokumentima i spojili sa svim svjedocima“, rekao je Štrbac i dodao da su prvostepeni procesi bili uspješni, ali da je kasnijim odlukama Žalbeno vijeće oslobodilo optužene svih tačaka optužnice.

Podsjeća da je od početka „Oluje“ do sada stasala jedna čitava generacija mladih ljudi, a da je interesantno da su baš oni najbrojniji sa ustaškim amblemima na koncertima Marka Perkovića Tompsona.

„Uvijek se nešto vrda. Nikada se ne zauzima jasan stav prema Drugom svjetskom ratu i prema NDH. I ti mladi ljudi su izloženi strašnoj indoktrinaciji, da se mrzi sve što je srpsko“, smatra Štrbac i ocjenjuje da je to „izgubljena generacija“.

Da bi se to promijenilo, kaže on, potrebno je da svi segmenti društva usmjeravaju mlade ljude i uče ih toleranciji.

„To nije posao od jednog dana ili nedjelje, i to se ne rješava dekretom. To je proces. Svi segmetni društva treba da se udruže i da ih uče toleranciji ovoliko godina koliko su ih indoktrinirali u mržnji“, ocjenjuje Štrbac.

 

 

Ostavite komentar: