Štrbac: Ostvaren Tuđmanov cilj da Srba u Hrvatskoj bude manje od tri odsto

Građani Hrvatske u nedjelju biraju novi saziv Sabora. Predizborna kampanja trajala je kraće nego inače i sprovodila se u uslovima pandemije. Srbi direktno ovoga puta nisu bili tema, ali je po svemu sudeći već premašena Tuđmanova težnja da Srba bude manje od 3 posto, kaže predsjednik Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac.

Štrbac ocjenjuje da će za pobjedu biti presudno ko će uspjeti da okupi vjernike i branioce, jer se na posljednjem popisu preko 90 procenata stanovnika Hrvatske izjasnilo kao Hrvati, a čak je bilo procenat ili dva više katolika. „Poznato je da je crkva kod Hrvata uvijek bila na prvom mjestu – oni slušaju popove propovijedi i nakon toga se opredjeljuju kome će dati svoj glas,” rekao je on.

Srbi nisu direktna tema izbora ali…

Kada su u pitanju glavne stranke koje vode bitku za većinu u Saboru, HDZ i SDP, u kampanji uopšte nisu spominjale Srbe, posebno ne Srbiju, kaže naš sagovornik. „Nisu nas spominjali direktno ali se sve vrijeme vodila borba između ustaša i partizana u koju su se umiješale još veće ustaše okupljene oko Miroslava Škore,” rekao je Štrbac. Prema posljednjim podacima koje HRT objavljuje, SDP dobija sigurna 52 mandata, dok HDZ zaostaje samo za jednim. Obje stranke, odnosno koalicije imaju manje povjerenje glasača nego na prethodnim izborima, što Štrpca ne čudi.
„Na političkom spektru HDZ je do sada bio od centra pa sve do krajnje desnice. Međutim, Plenković je HDZ pozicionirao u centar ali malo ulijevo, što nije ni čudo, jer je on potomak partizana ali mu je to zamereno i došlo je do raslojavanja u stranci. Najdrastičnije kažnjavanje Plenković je doživio od gradonačelnika Vukovara Ivana Penave koji je rekao da sve manje ima razlike između HDZ-a i SDP-a i prešao kod Škora kojem sada već daju 18 mandata,” objašnjava sagovornik Sputnika.

Pupovac sigurni predstavnik Srba

Ukoliko bi ostala ovakva izborna kombinatorika, Savo Štrbac kaže da nas čeka veoma neizvjestan ali i interesantan rasplet.

„HDZ bi uz manjine i „Most“ mogao da napravi vladu, dok SDP sve da ima i 10 mandata više teško može da formira vladu, jer Škoro ne želi sa njima. Što se tiče Srba, iako postoji konkurencija do sada je pobjeđivao Milorad Pupovac i nemam dilemu da će tako biti i sada. On je veoma hrabar čovjek koji je ispekao politički zanat i ako ćete procjenjivati po napadima Hrvatske strane onda ćete vidjeti da spaljuju lutke sa njegovim likom i da ispisuju parole ‘ubi Pupovca’. Škoro i desni spektar grade svoj uspjeh na odnosu prema Pupovcu kao etno biznismenu,” naglašava Štrbac.

U Hrvatskoj postoji netolerancija na Srbe

Kad je Pupovac prvi put koalirao sa HDZ- om za vrijeme Ive Sanadera, Štrbac kaže da su Srbi u dijaspori to dočekali na nož. Dodaje da su su se nedugo zatim sreli u Banjaluci kada ga je i pitao zašto je prišao HDZ-u kada nam se sve loše desilo pod njihovom vlašću – ubijanja, egzodus i gubitak svih prava. „Onda mi je on otvorio oči rekavši: Nas smo trojica. Do sada smo kao manjina imali mjesto u Saboru pored ulaznih i izlaznih vrata i ko god da je prošao on je ili riječima ili bukvalno pljuvao na nas. Onda nam se pružila šansa da to promijenimo, jer sa pozicijom možemo nešto da uradimo. I sada su, kao i tada Srbi neophodan tas na vagi,” rekao je Štrbac.

I pored toga što participiraju u vlasti, u Hrvatskoj ne postoji tolerancija na Srbe, što je pokazao i postupak prema Novaku Đokoviću, kaže naš sagovornik. Najveći grijeh je, prema njegovom mišljenju biti Srbin i to još pravoslavac.
Savo Štrbac podseća da se ovih dana obilježava sedam godina od njihovog pristupanja Evropskoj uniji kada su obećali da će zatvoriti odnos prema Srbima i pravosuđu, a zapravo do sada ništa nisu promijenili.

„Naprotiv, u Hrvatskoj je ponovo krenulo sve gore i gore po Srbe. Kada su ušli u NATO tek onda više nije bilo nikakve potrebe da prikrivaju tu svoju mržnju prema Srbima i svemu što je srpsko,” rekao je on.

Premašena Tuđmanova težnja da Srba bude manje od 3 posto

Hrvatska je završila šestomjesečno predsedavanje Evropskoj uniji, a pred najmlađom članicom su bili brojni izazovi – Bregzit i pitanje višegodišnjeg finansijskog okvira oko kojeg se još uvijek nije pronašlo kompromisno rješenje, deblokiran je status Sjeverne Makedonije i Albanije i otvoreno je novo poglavlje u pregovorima s Crnom Gorom.

Savo Štrbac kaže da su evropski zvaničnici pohvalili Hrvatsku za uloženi trud. „Plenković na tom uspjehu gradi svoju predizbornu kampanju ali je Srbija za njihovog mandata tu gdje jeste. Da su predsjedavali još pet godina, sve to vrijeme mi ne bismo otvorili ni jedno poglavlje. Oni često prigovaraju da je ugroženija nacionalna manjina u Hrvata u Srbiji nego obrnuto, a ja sam pravio poređenja. Njih je ovdje 0,8 odsto, a nas je 1991. bilo 12,2 odsto, već 2011. godine Srba u Hrvatskoj je bilo 4,3 posto, a naredni popis je na proleće 2021,” rekao je Štrbac.

On je za morbidne i do sada nezapamćene plakate i grafite koji su upereni prema Srbima rekao da nisu postavljeni zbog izbora, već zbog popisa stanovništva koje slijedi. „U Hrvatskoj postoji fenomen da na jednog povratnika Srbina iz Srbije odlazi još uvijek četiri do pet Srba – to je takozvani tihi egzodus. Imali smo i Zakon o brisanju Srba sa prebivališta pa sve to navodi na zaključak da će biti ostvarena, a ja vjerujem i premašena Tuđmanova težnja s početka devedesetih koju je zacrtao, a to je da će srpsko pitanje biti riješeno za sva vremena kad Srba bude manje od 3 procenta u ukupnoj populaciji i mislim da su oni to već domašili,” ocijenio je Savo Štrbac.

 

Izvor:(SPUTNIK)

 

 

Ostavite komentar: