Štrbac: Na spisku nestalih Srba u Hrvatskoj 1.714 osoba

Dokumentaciono informacioni centar Veritas povodom Međunarodnog dana nestalih saopštio je da se i ove godine u javnost iznose podaci Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) da se iz ratova devedesetih sa područja bivše Jugoslavije traga za ukupno 10.025 osoba, od čega 1.975 sa područja Hrvatske.

“Na sajtu Uprave za zatočene i nestale, koja djeluje pri hrvatskom Ministarstvu za branioce, piše da je još uvijek ‘nepoznata sudbina 1.482 osobe te mjesto ukopa posmrtnih ostataka 411 smrtno stradalih osoba’, što ukupno iznosi 1.869 nerasvetljenih slučajeva”, navodi Veritas u saopštenju koje je potpisao predsjednik te organizacije Savo Štrbac.

Kako se dodaje, i MKCK i hrvatska strana polaze od podataka navedenih u posljednjoj Knjizi nestalih na području Hrvatske, koja je objavljena 2015. godine, u kojoj se na dan 1. maja 2015. nalazilo 2.138 – 1.716 nestalih i 422 osobe čiji se posmrtni ostaci traže.

“Na spisku nestalih Srba sa područja Hrvatske na današnji dan, prema Veritasovim podacima, nalazi se 1.714 osoba, među kojima je 1.240 (72 %) civila i 474 (28%) žena. Najviše ih je nestalo u posljednjoj ratnoj godini – 837 (49%), a zatim u prvoj 697 (41%). Međutim, više od trećine sa tog spiska ne nalazi se u pomenutoj knjizi nestalih za područje Hrvatske”, kaže se u saopštenju.

Zbog toga je, kako je rekao Štrbac, Komisija za nestala lica Vlade Srbije, u saradnji sa Veritasom i udruženjima porodica nestalih lica, još 2013. godine sastavila “operativnu listu” (OL) osoba, uglavnom Srba iz Hrvatske i državljana Srbije, koji su u sukobu devedesetih prošlog vijeka nestali na području Hrvatske i bivše RSK, a za koje njihove porodice nisu otvorile zahtjeve za traženje kod međunarodnog ili nacionalnih organizacija Crvenog krsta i zbog čega, po pravilima MKCK po kojima zahtjev za potragu mogu otvoriti najbliži članovi porodice, nisu mogli da uđu na zvanični spisak nestalih MKCK, koji je od 2005. godine počeo da se objavljuje i u knjigama nestalih.

“OL sa 635 imena predata je iste godine hrvatskoj strani očekujući njihovo službeno očitovanje na tu listu, do kojeg još nije došlo. U međuvremenu su, ipak, nekoliko desetina osoba sa te OL identifikovane a za neke su porodice otvorile zahtjeve i dale krv za DNK, što cijeloj listi dodatno daje uvjerljivost i istinitost”, stoji u saopštenju.

Dodaje se i da se potom i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) aktivno uključila u potragu za porodicama nestalih osoba sa OL sa ciljem da “nepriznati ali stvarni nestanci” postanu i formalno priznati stavljanjem na zvaničnu listu nestalih koju vodi MKCK, ali i da živi rođaci nestalih daju krv za identifikaciju ekshumiranih posmrtnih ostataka po DNK metodu, i po kojoj se danas isključivo i obavljaju identifikacije.

“lustracije radi, trenutno se u Hrvatskoj nalazi oko 400 neidentifikovanih posmrtnih ostataka, koji su ekshumirani u zadnjih dvadesetak godina sa područja Hrvatske i bivše RSK, za koje i hrvatska strana tvrdi da pripadaju srpskim žrtvama iz perioda devedesetih, i koje ne mogu biti identifikovane bez krvnog uzorka njihovih najbližih rođaka”, piše u saopštenju Veritasa.

Kako se ističe, porodice nestalih osoba imaju pravo da saznaju istinu o sudbini svojih najmilijih, a društvo ima pravnu i moralnu obavezu da im pomogne u traganju, što je moguće samo uz aktivnu saradnju porodica nestalih sa nadležnim organizacijama i institucijama.

“Međunarodni dan nestalih je prilika i da se javnost podsjeti na patnju i bol porodica nestalih, ali i poziv porodicama da izvrše i svoju obavezu – otvore zahtjev za traženje i daju krv za DNK, bez čega nema uspješne potrage”, kaže se u saopštenju Veritasa.

 

 

Ostavite komentar: