Strasti u Crnoj Gori se ne smiruju: DPS najavio protest 6. septembra u Podgorici

Poslije skupa opozicije i incidenata u Podgorici u ponedjeljak uveče, vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) najavila je protest u glavnom crnogorskom gradu za nedjelju, 6. septembar.

Tako bar piše na zvaničnom Tviter nalogu ove stranke, gdje navode da bi onima koji je valjda nisu podržali trebalo pokazati “da nas ima mnogo”.

– Nema izgovora. Pokažimo da nas ima mnogo. Crna Gora prije svega – piše između ostalog u pozivu.

Osim što je sporan zbog situacije sa korona virusom, ovaj poziv na protest sporan je i zbog još nekoliko poruka koje se iz njega mogu pročitati.

Jedna od njih mogla bi da bude ona prema kojoj DPS ne priznaje rezultat nedjeljnih parlamentarnih izbora, na kojima jeste pojedinačno osvojila najviše glasova, ali je upitno da li će moći da sastavi vladu, s obzirom na to da su opozicione koalicije već napravile načelan dogovor o budućoj saradnji, kojim bi mogle DPS Mila Đukanovića da pošalju u opoziciju.

Drugo, reakcije na društvenim mrežama su odmah uslijedile, od kojih mnoge od njih u najmanju ruku pozivaju na nasilje i rušenje glavnog grada ove zemlje.

– 6. septembra, ako treba da gori Podgorica, ima da gori, ako treba da se ruši, ima da se ruši, ali nam Srbi neće krojiti sudbinu…6. septembra svi u Podgoricu – piše u jednoj objavi kojom se pozivaju pristalice na ovaj protest.

Crnogorske Vijesti su pitale Upravu policije da li je skup “Crna Gora te zove, nemaš izgovor” najavljen za 6. septembar prijavljen njihovim organima, ali odgovor nisu dobili. Isto tako, nisu dobili odgovor ni da li je priveden autor pomenute objave koji poziva na paljenje grada.

Međutim, Uprava policije je pozvala građane da poštuju zakonske propise i poručila da neće dozvoliti sukobljavanje građana. Isto je poručio i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

U isto vrijeme, predstavnici partija koje bi mogle da formiraju novu skupštinsku većinu nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta pozvale su na spuštanje tenzija i smirivanje uzavrele situacije nakon proglašenja preliminarnih rezultata, dok DPS koja bi nakon tri decenije mogla u opoziciju, tvrdi da nije organizator skupa.

S obzirom na to da je poziv, između ostalog, upućem sa Tviter naloga DPS-a, logično je pomisliti da ova stranka stoji iza njega. Međutim, informacije koje stižu do medija su oprečne.

U objavama na zvaničnim stranicama partije na društvenim mrežama poziv je propraćen porukama: “Nema izgovora”, “Pokažimo da nas ima mnogo” i “Crna Gora pre svega”.

Poruke su dijeljene i na Viber zajednici DPS-a.

Sa druge strane, da DPS nije organizator skupa u nedjelju, 6. septembra, izjavio je juče Miloš Nikolić, portparol ove stranke.

– Organizatori su određene patriotske organizacije koje ni na koji način nisu povezane sa našom partijom – navodi se u saopštenju.

Nikolić navodi da, za razliku od te partije, koalicija “Za budućnost Crne Gore” ovih dana organizuje po zemlji nacionalističke i rušilačke skupove koji imaju za cilj zastrašivanje svih onih koji misle drugačije od njih.

Sa druge strane, nešto drugačije poruke.

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, pozvao je pristalice da završe slavlje, jer imaju informacije da će biti isceniranih sukoba, prenosi SrpskaInfo.

– Raspolažemo podacima da oni koji su nezadovoljni našom pobjedom pripremaju čitav niz provokacija, oblače naše majice, nabavili su mantije da glume sveštenstvo pravoslavne crkve kako bi iscenirali sukobe i kako bi na osnovu tih sukoba pokušali da promene većinsko raspoloženje u Crnoj Gori, koje se konstatovalo prethodne nedjelje – istakao je Mandić.

 

 

Ostavite komentar: