Strašno! Uhapšeni sveštenik i njegov sin, sumnjiče ih da su oskrnavili grob

Policija je uhapsila sveštenika Jovana Plamenca i njegovog sina Krsta zbog krivičnog djela povreda groba.

Portrparol barskog tužilaštva Radovan Đurišić rekao je Televiziji Vijesti da će oni sutra biti saslušani.

Mještani Brčela u Crmnici protestovali su ranije danas zbog navodnog skrnavljenja grobnice mitropolita Arsenija Plamenca u manastiru. Oni tvrde da je Srpska pravoslavna crkva preko sveštenika Jovana Plamenca, “neovlašteno i protivzakonito prekopala grob mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve”.

Vikarni episkom u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Metodije izjavio je da je na grobno mjesto, gdje se pretpostavlja da počiva mitropolit Arsenije Plamenac, trebalo staviti krst i natpis i da se zbog utvrđivanja da li je još neko tu sahranjen podigla ploča. Poručio je da sestre, sveštenstvo i MCP deceijama brine i pazi o ovom manastiru i sve što se radi je za unapređenje, a ne skrnavljenje svetinje.

On tvrdi da se u krugu manastira nije desilo ništa alarmantno, niti zlonamjerno, da bi nekoliko vidio razlog za ovoliku ujdurmu.

“Sve što se bude radilo biće u saglasnosti sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara, odnosno svim nadležnim institucijama i uz njihov nadzor”, kazao je episkop.

Predsjednik Udruženja Crmničana 13. jul, Zoran Leković, kazao je da je par mještana reagovalo na iskopavanje grobnog mjesta koje je trebalo da posluži utvrđivanju identiteta sahranjenih i da su na skup došli i ljudi sa strane.

Predsjednik Udruženja Crmničana Jovan Lekić poručio je da su se okupili na svetom mjestu da kao Crmničani i Crnogorci izraze protest zbog vandalskog, antihrišćanskog i anticivilizacijskog čina. Poručio je da neće dozvoliti skrnavljenje crnogorske kulturne i istorijske baštine, pišu crnogorske Vijesti.

Ostavite komentar: