Štrajk decenije u Francuskoj – totalna blokada saobraćaja, policija koristila suzavac i vodene topove

Najmanje 800.000 ljudi izašlo na ulice širom Francuske zbog najavljenih reformi penzionog sistema, prenose francuski mediji. Policija u Nantu i Parizu upotrijebila vodene topove i suzavac. U pritvoru desetine ljudi.

Obustavljen željeznički saobraćaj. Na pariskom aerodromu “Orli” otkazano 20 odsto letova, javlja “Rojters”.

Situacija u Parizu sve je napetija – hiljade demonstranata ušlo je u sukob sa policijom, koja je ispalila suzavac i vodene topove.

Parizijen piše da su se u gradu čule eksplozije. Samo u prestonici je do sada uhapšeno 87 osoba.

Demonstranti u Nantu gađali su raznim predmetima policiju, nakon čega je ona upotrijebila suzavac i vodene topove. Uhapšeno je šest osoba, javlja Rojters.

Kako javlja Mond, od Marselja na mediteranskoj obali do Lila na sjeveru zemlje organizovano je 245 okupljanja.

Organizatori navode da je na ulice Francuske izašlo više od 1,5 miliona ljudi, dok, sa druge strane, policija kaže da ih ima oko 800.000, piše Parizijen.

Njih obezbjeđuje oko 6.000 policajaca, uključujući više desetina pripadnika službi za brzo reagovanje na motorima.

U Lionu i Marselju na hiljade učesnika protesta nosi transparente na kojima piše “Makron se izgubio” i “Ne dirajte naše penzije”, prenosi Rojters.

U generalnom štrajku zbog reforme penzionog sistema učestvuju zaposleni u školama, trgovinama, advokati, medicinski radnici, zaposleni u vazduhoplovstvu, željeznici, javlja Bi-Bi-Si. U Avinjonu su se štrajku pridružili i vatrogasci.

Blokada saobraćaja

Zatvoren je metro, obustavljen željeznički saobraćaj. Svi vozovi “Evrostara” otkazani su od danas do 9. decembra.

Sa francuskih aerodroma neće poletjeti petina aviona. Na pariskom aerodromu “Orli” otkazano je 20 odsto letova, javlja Rojters.

I “Er Frans” je otkazao gotovo 30 odsto domaćih letova.

“Javni prevoz će danas biti veoma otežan, kao i sutra, a vjerovatno i ovog vikenda”, izjavio je zamjenik ministra saobraćaja Žan Batist Đebari za radio RTL, prenosi Rojters.

Zbog štrajka sindikata, koji protestuju zbog najavljene izmjene penzionog sistema, zatvoren je Ajfelov toranj i muzej Orsej, dok je muzej Luvr saopštio da će kasniti sa otvaranjem kao i da će pojedine prostorije biti zatvorene.

U saopštenju kompanije SJETE, koja upravlja Ajfelovim tornjem, navodi se da taj pariski simbol nema dovoljan broj osoblja za otvaranje tornja uz optimalan prihvat posjetilaca, prenose agencije.

Građani navode da koriste prigradski voz jer metro ne radi.

“Ovo je štrajk za naše penzije. Za njih treba da se borimo. Ja sam državni službenik, a izmjene nas sve pogađaju”, navodi jedan od građana.

Kontroverzna reforma

U centru spora je kontroverzna reforma državnog penzionog sistema, koju je predsjednik Emanuel Makron najavio u kampanji pred izbore 2017. godine.

Želi da pojednostavi sistem odlaska u penziju, u kome sada postoje 42 različita modela, i da ih svede na jedan.

Ova promjena će znatno uticati na javni sektor, koji je do sada imao “specijalni tretman” i mogućnost isplate kompenzacija za teže uslove rada.

Posljednji štrajk ovakvog nezadovoljstva bio je 1995. godine, kada je zemlja “stala” na tri nedjelje.

 

Izvor.(RTS)

 Ostavite komentar: