Stop za Haradinaja, Kurtija i Ljimaja: Izborna komisija odbila liste

22.01.2021. | 22:07

Kosovska centralna izborna komisija nije verifikovala izborne liste Ramuša Haradinaja, Aljbina Kurtija i Fatmira Ljimaja. Razlog je što su na njima kandidati koji su osuđivani, među kojima je i sam Kurti.

Na preporuku sudskog savjeta, a onda i na zahtjev Centralne izborne komisije (CIK) u Prištini, pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija nije dostavio novu listu poslaničkih kandidata, na kojima nema osoba koje su osuđivane u posljednje tri godine.

Na prvoj dostavljenoj listi Samoopredeljenja je nekoliko osuđivanih osoba, među kojima i nosilac liste i kandidat za premijera Aljbin Kurti, prenosi “Sputnik“.

Članovi CIK-a su na glasanju za verifikovanje liste Samopredeljenja glasali rezultatom pet „za“ i pet „protiv“. Za verifikovanje je potrebno šest glasova članova CIK-a.

Zbog osuđenih kandidata, članovi CIK-a nisu verifikovali ni listu kandidata Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, ni listu Socijaldemokratske inicijative Fatmira Ljimaja.

Politički subjekti kojima nisu odobrene liste kandidata imaju rok za podnošenje žalbi izbornom panelu za žalbe u roku od 24 sata.

CIK je verifikovao liste kandidata Demokratskog saveza Kosova, Demokratske partije i Srpske liste.

Sudski savjet saopštio je da je na listama kandidata 28 prijavljenih političkih subjekata za izbore 14. februara, 47 kandidata osuđivanih u posljednje tri godine i da po odluci ustavnog suda nemaju pravo učešća.

Strankama je potom naloženo da osuđivane kandidate zamijene drugim.