Stoltenberg: Sporazum iz Prespe model i za kosovsko pitanje

Generalni sekretat NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u Skoplju da Prespanski sporazum treba da predstavlja model za kosovsko pitanje i za cio region kao primjer koji svjedoči da je moguće da se prevaziđu istorijske razlike i neslaganja, prenosi MIA.

Prema riječima Jensa Stoltenberga, postoji potreba za političkim rješenjem zbog čega, kaže, NATO i podržava dijalog između Beograda i Prištine, jer vjeruje da je dugoročno to jedini način da se prevaziđu razlike.

Odgovarajući na pitanje o prisustvu NATO-a na KiM, Stoltenberg je rekao da je ono uspostavljeno putem misije Kfor, čiji je zadatak da kreiraju mir i bezbjednost i da zaštite sve zajednice, uključujući i Srbe.

Napomenuo je i da Kfor ostvaruje blisku saradnju sa svim zajednicama koje žive na KiM, te poručio: “Da se ne zaboravi prošlost, ali da se ne uništava budućnost”.

“Prespanski sporazum i napredak koje je postigla Sjeverna Makedonija nakon potpisivanja sporazuma sa Grčkom treba da budu velika inspiracija i model za cio region kako bi se prevazišle razlike i krenulo ka budućnosti zajedno”, poručio je Stoltenberg na pres konferenciji sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim.

 

Izvor:(RTS)

Ostavite komentar: