Stojkovićeva tvrdi: Kritikujemo politiku vakcinacije, ne pozivamo nikog da se ne vakciniše

01.04.2021. | 20:09

Predsjednica pokreta “Živim za Srbiju”, ljekarka Jovana Stojković nakon saslušanja u Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal izjavila je da se tereti za nekoliko objava na Tviteru u kojima je prenosila vijesti objavljene u medijima uz svoje lične komentare i dodala da smatra da ima pravo na to kao slobodan grđanin i ljekar.

“Mi kritikujemo politiku vakcinacije, ne pozivamo nikog da se ne vakciniše, to nas ne zanima, želimo slobodu izbora”, rekla je Stojković novinarima ispred Palate pravde gdje je prethodno u tužilaštvu ispitana povodom krivicnog djela iznošenje lažnih tvrdnji, a u vezi sa vakcinama i vakcinisanjem, koje su dovele do uznemirenja javnosti.

Dodala je da je na saslušanju negirala bilo kakvo krivično djelo jer, kako je rekla, ne postoji širenje panike u činjenici da je prenijela objave iz medija i naglasila da su njena istupanja potkrijepljena dokazima, naučnim istraživanjima i nečemu što i ljekari govore.

Prenijela je novinarima i da je jutros poslije šest časova policija izvršila pretres njenog stana i stanova još cetiri privedene osobe, i zaplijenila kompjutere i telefone jer su, kako je rekla, optuženi za širenje panike na društvenim mrežama.

Ne brine za to šta će se dalje dešavati jer, kako je navela, govori istinu i ima dokaze za to. Smatra da je ovaj postupak “čist politički pritisak i zastrašivanje”.

Danas je zbog širenja panike na društvenim mrežama saslušana i potpredsjednica pokreta ”Živim za Srbiju” Tamara Bradić. I ona je nakon saslušanja novinarima ispred Palate pravde rekla da se u svojim izlaganjima poziva na naučne radove vrsnih epidemiologa i lekara što je, kaže, rekla i u Tužilaštvu.

”Rečeno je da nema osnova za zadržavanje, tako da je ovo politički progon i zastrašivanje nas koji mislimo drugačije. I dalje sam u šoku, ovo nisam očekivala od svoje države koja treba da njeguje intelektualce i hrabre ljude, ali toga u Srbiji nema”, rekla je Bradić.

Branilac Jovane Stojković, advokat Milina Dorić, rekla je novinarima da je privođenje njene klijentkinje političko proganjanje i nepoštovanje ustavnih prava koja su zagarantovana svim građanima.

”U medijima mnogi doktori i javne ličnosti govore o trovanju, a nisu procesuirani niti će biti, jer vlast nad njima ima kontrolu i plasira koliko njima odgovara”, rekla je Dorić.

Naglasila je da Stojković nije “antivakcinašica” i da nikada nikog nije pozvala da se ne vakciniše, kao i da nije izazvala paniku ili strah. Navela je da ostaje da se vidi kakvu će odluku donijeti Tužilaštvo, ali da je bitno da što Stojković neće biti u pritvoru. Ona je napomenula da Stojkovićevoj nisu vraćeni telefoni i računar koje je policija oduzela tokom pretresa.