“Što prije postići rješenje”: Lajčak izjavio da će proces dijaloga između Beograda i Prištine biti ubrzan

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da će proces dijaloga biti ubrzan i da će se partneri EU u Briselu sastajati nekoliko puta mjesečno kako bi se što je prije moguće postiglo sveobuhvatno rješenje.

“Već sam obavijestio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Avdulaha Hotija da ćemo dinamizirati proces i češće se sastajati, pa da treba da se spreme da više vremena provode u Briselu jer je to proces. Normalizacija odnosa nije čin, nego proces”, rekao je Lajčak na panelu na 15. Bledskom strateškom forumu.

On je istakao da ne postoji rok za postizanje sveobuhvatnog rješenja, ali je naveo da nema ni potrebe za odugovlačenjem tog procesa, prensoi Tanjug.

“Ako odredite rok, onda ste pred sebe već stavili nešto što bi moglo da utiče na naš rad. Nema razloga da odugovlačimo, ali moramo da damo onoliko vremena koliko je potrebno za taj proces”, naveo je Lajčak.

On je podsjetio je da su do sada održana dva sastanka lidera dvije strane, jedan virtuelan i jedan fizički, kao i tri sastanka na ekspertskom nivou i najavio da će narednih dana biti održan po još jedan takav sastanak.

Na pitanje šta očekuje od sastanka u Vašingtonu i da li je EU bila obaviještena da će biti održan, Lajčak je rekao da EU nije konsultovana o datumu i cilju održavanja sastanka.

Lajčak je ocijenio i da je situacija u Crnoj Gori, nakon parlamentarnih izbora, interesantna, ali nije želio da detaljnije komentariše.

“Interesantna je situacija, ali je prerano komentarisati”, rekao je Lajčak.

Ostavite komentar: