Stižu nam oluje, poplave i snijeg: Meteorolozi poručuju da se oprostimo sa vrućinama

25.09.2020. | 08:11

Metereolozi u Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori upozoravaju da se narednih dana očekuje olujno nevrijeme s grmljavinom i obilnim padavinama. Moguće poplave, snijeg.

“Od natprosječno toplog vremena, koje nas sa kratkom pauzom prati od početka septembra, oprostićemo se u subotu kada će nas zahvatiti izraziti hladni front,” objavio je slovenački portal 24 sata.

Građani Slovenije uozoreni su da mogu da očekuju “prilično raznovrsne vremenske događaje” – od oluja sa pljuskovima i jačim udarima vjetra, do snijega na planinama višim od 1.40 metara nadmorske visine.

U Sloveniji će temperatura pasti za najmanje deset stepeni, a samim tim će se steći uslovi za početak grejne sezone.

Zbog jakog juga, očekuje se da će talasi u Tršćanskom zalivu prelaziti visinu od dva metra, najavljuju slovenački meteorolozi.

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske objavio je posebno saopštenje u kojem se navodi da će za vikend biti hladnije od prosjeka za ovo doba godine, da se očekuje obilna kiša i olujni vjetar.

Najviše padavina sutra se očekuje na Jadranu, gdje su, kako se navodi, uz grmljavinsko nevrijeme moguće ponegdje i bujične poplave.

Bujične poplave zbog kiše i nevremena moguće su i u gorskim predjelima, kao i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje je takođe izdat drugi stepen upozorenja – narandžasto za opasno vrijeme.

Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore upozorio je da se u naredna četiri dana očekuju nestabilne vremenske prilike, ponegdje sa obilnom kišom, povremeni pljuskovi sa grmljavinom i sa jakim, olujnim južnim vjetrom.

Zbog obilne kiše, velikog priliva vode, i jakog južnog vetra, upozoravaju iz Diretkorata, potencijalno su moguće i određene posljedice u centralnim, južnim i primorskim predjelima.

Oznake: Kiša, Nevrijeme, Snijeg