Stefanović: Јedna varnica na Kosovu može napraviti katastrofu u regionu

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović upozorio je da je bezbjednosna situacija na Kosovu i Metohiji složena i da jedna varnica od nekoga ko je neodgovoran može da napravi katastrofu, ne samo na teritoriji Srbije, već čitavog regiona.

Stefanović je rekao da zvaničnici Srbije ovu činjenicu stalno ističu u razgovoru sa strancima, ukazujući da svi moraju biti oprezni.

– Nažalost, najnoviji pokušaji organizacije i angažovanje specijalnih jedinica policije kosovskih struktura i takozvane vojske i njihovo naoružavanje ne idu u prilog stabilizaciji i miru. Mi tražimo da razgovorom rješavamo probleme – rekao je Stefanović za “Politiku”.

On kaže da upadi tih jedinica u stanove i hapšenja ljudi, pljenidba robe i hrane iz centralne Srbije pokazuje da se Srbima ništa dobro ne dešava na Kosovu i Metohiji i da sa pravom strepe svakog dana.

– Naravno da moramo da budemo spremni da zaštitimo srpsko stanovništvo da se ne dogodio novi pogrom, masovni egzodus i ubijanje…Naš posao je da pokušamo sve što možemo da ne dođe do sukoba i eskalacije nasilja – rekao je Stefanović.

On je dodao da zato moli svijet da razumije zahtjev Srbije da međunarodna zajednica bude više angažovana i da ne dozvoli da jedna nepromišljena reakcija, koja može doći od strane kosovskih Albanaca, uvuče region u trajnu nestabilnost.

– Ako EU želi da ovaj prostor bude integrisan u veću evropsku porodicu, mora da preuzme ozbiljniju ulogu i odgovornost – konstatovao je Stefanović.

Stefanović je ukazao da prištinske vlasti nisu spremne na saradnju u slučaju ubistva Olivera Ivanovića i očigledno im ne odgovara da se dođe do istine.

– To ne znači da mi nećemo svojim kanalima, koliko god to teško bilo bez uviđaja, dokaza i snimaka, da pronađemo dovoljno osnova da potkrepimo neke sumnje koje naše bezbjednosne službe imaju i da istragu vodimo u tom pravcu – rekao je Stefanović.

On je dodao da je istraga složena i zato dugo traje, jer se sve mora provjeriti više puta.

 

(Agencije)

Ostavite komentar: