Šta su se frilenseri dogovorili sa Vladom Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić održala je danas sastanak sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu sa kojima je razgovarala o pronalaženju rješenja za naplatu poreza i doprinosa za fizička lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva. Kako su saopštili predstavnici frilensera, „nije odbijen nijedan njihov zahtjev“.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i ministar finansija Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković, dogovoreno je da se definišu kategorije radnika na internetu koji su dobili ili očekuju rješenja Poreske uprave za naplatu poreza u proteklih pet godina, kako bi se pronašlo adekvatno rješenje za one kategorije koje su posebno ugrožene, saopšteno je iz Vlade Srbije.

U tom smislu, dogovoreno je da se naredne nedjelje održi niz sastanaka predstavnika Udruženja radnika na internetu, Ministarstva finansija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Poreske uprave, kako bi se razgovaralo o rješavanju trenutne situacije i što brže pronašlo adekvatno rješenje za ostvarivanje njihovih prava i obaveza.

Sagovornici su se saglasili da neke kategorije koja ostvaruju prihode iz inostranstva, poput onih koji prihoduju igrajući igre na sreću, zatim vlasnici „stana na dan“, treba da se posmatraju kao posebne kategorije koje ni na koji način nisu ugrožene.

Brnabić je istakla da je Vlada Srbije spremna da radi na sistemskom rješenju oporezivanja za ove kategorije ljudi, ali da, takođe, ne može da dozvoli urušavanje poreskog sistema države.

Podsjetila je i da je vlada još 2018. godine omogućila olakšice mladim ljudima u Srbiji pri osnivanju sopstvenih firmi, oslobađanjem poreza prve godine poslovanja.

Premijerka je dodala da će se raditi na novom zakonu koji će regulisati nestandardne, odnosno fleksibilne oblike rada i pozvala predstavnike Udruženja da se priključe Radnoj grupi koja će se baviti izradom Nacrta tog zakona.

Udruženje radnika na internetu smatra da nije odbijen ni jedan njihov zahtjev i da postoji obostrana saglasnost i volja da se pregovori nastave.

Navode da je bilo riječi o bližem definisanju kategorija radnika na internetu koji su dobili ili očekuju poreske pozive i rješenja za proteklih pet godina kako bi se pronašlo adekvatno rješenje za sve radnike na internetu.

Dogovoreno je, kažu, da treba utvrditi realno stanje na osnovu kog će doći do obustave slanja poziva, rješenja i opomena za prinudnu naplatu, što je njihov zahtjev koji su istakli na samom početku sastanka.

Poručuju da ne odustaju od početnih zahtjeva, a to su obustava slanja poziva, rješenja i naplate navodnih dugovanja radnika na internetu za period prije donošenja pravnog okvira.

O budućim rješenjima diskutovaće se tek kad se riješi trenutna situacija, a nastavak pregovora najavljen je za narednu nedjelju, prenio je “Sputnik“.

 

 

 

Ostavite komentar: