Šta su potpisale delegacije Srbije i Rusije?

17.01.2019. | 17:45

Nakon sastanka srpske i ruske delegacije, koju predvode predsjednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, svečano je razmijenjeno više od dvadeset potpisanih sporazuma, memoranduma, ugovora, protokola o budućoj saradnji dvije zemlje.

Među najznačajnijim sporazumima je onaj koji se tiče korišćenja atomske energije u mirnodopske svrhe, koji su parafirali generalni direktor “Rosatoma” Aleksej Lihačov i ministar zadužen za inovacije u Vladi Srbije Nenad Popović.

Na spisku važnih dokumenata koji su se našli na stolu su i memorandum o razumijevanju o rusko-srpskoj saradnji u oblasti razvoja digitalnih tehnologija, kao i memorandum o razvoju inovacija u sektoru električne energije.

Važan dokument ovjeren potpisima je i onaj koji se odnosi na rusko-srpsku saradnju u oblasti istraživanja i korišćenja kosmičkog prostora u mirne svrhe, na koji je svoj potpis stavio generalni direktor “Roskosmosa” Dmitrij Rogozin.

Ugovor vrijedan 230 miliona evra potpisali su danas generalni direktor RŽD “Internešenel” Sergej Pavlov i generalni direktor “Infrastrukture Železnice Srbije” Miroljub Јevtić, u prisustvu potpredsjednice Vlade Srbije i ministarke saobraćaja, građevinarstva, infrastrukture Zorane Mihajlović.

Ugovor se tiče projektovanja i izvođenja radova na izgradnji željezničke infrastrukture Srbije i izgradnji jedinstvenog dispečerskog Centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji između kompanija “Infrastruktura Železnice Srbije” i RŽD “Internešenel”.

Ministri rada Rusije i Srbije, Maksim Topilin i Zoran Đorđević, potpisali su administrativni sporazum o socijalnom osiguranju, protokol o razmjeni ratifikacionih povelja o socijalnom osiguranju, kao i memorandum o međusobnom razumijevanju i saradnji u oblasti socijalne zaštite.

Povećanje kapaciteta hidroelektrane “Đerdap 2”, između kompanija “Silovije mašini” i “Elektroprivrede Srbije”, kao i memorandum o rusko-srpskoj saradnji u sektoru električne energije, takođe su pečatirani.

Kada je riječ o lokalizaciji industrijskih proizvoda u Srbiji, uz učešće ruskih kompanija, memorandum o razumijevanju potpisali su dva ministra, ministar privrede Goran Knežević i ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov.

Takođe, važni sporazumi su potpisani sa kompanijom NIS, između ostalih, memorandum o strateškoj saradnji Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose MIP-a Rusije.

Na listi dokumenata su i memorandum o strateškoj saradnji između Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas i NIS-a.

U sferi bilaterale, na spisku je Plan konsultacija između MSP Srbije i Ministarstva inostranih poslova Rusije za 2019-2020. godinu, zatim, zajednička izjava o saradnji u realizaciji projekta izgradnje regionalnog Centra za nuklearne tehnologije na teritoriji Srbije, Protokol razmjene instrumenata o potvrđivanju Sporazuma između Ruske Federacije i Republike Srbije o socijalnoj sigurnosti.

U oblasti inovacija i tehnološkog razvoja između Vlade Srbije i Fonda “Skolkovo” potpisan je Memorandum o razumijevanju, o uzajamnom razumijevanju između Vlade Srbije i Autonomne nekomercijalne organizacije Agencija strateških inicijativa.

Između “Gasprom eksporta” i “Srbija gasa” potpisan je memorandum o razumijevanju za razvoj projekta proširenja kapaciteta PSG Banatski dvor.

Tu su i dokumenta iz oblasti gasne privrede, razvoja proizvodno-distributivne infrastrukture cjevovodnog i tečnog prirodnog gasa, o srpsko-ruskoj saradnji u oblasti razvoja inovacija u sektoru elektroenergetike između Vlade Srbije i akcionarskog društva “Rošeti”.

Takođe, posjeta ruskog predsjednika bila je prilika da se parafira Sporazum o saradnji između Fonda za direktne investicije Ruske Federacije i Razvojne agencije Srbije, memorandum o saradnji između Univerziteta u Novom Sadu i Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas “Gubkin“, kao i dogovor PAO “Silovije mašini“ i “EPS“-a o rekonstrukciji hidroelektrane “Đerdap 2“;

“Zberbank Srbija“ je sa kompanijom “Telekom“ potpisala memorandum, kao i Univerzitet u Beogradu i Sanktpeterburškog rudarski univerzitet, prenio je Tanjug.

Potpisi su se nizali i na zajedničkoj izjavi između Vlade Rusije i Vlade Srbije o osnivanju i uslovima delatnosti kulturno-informativnih centara, Memorandumu o saradnji između Univerziteta u Beogradu i Moskovskog državnog instituta međunarodnih odnosa; Univerzitet MGIMO, zatim na memorandumu o razumijevanju između Ministarstva odbrane Srbije i Kamaza, kao i na brojnim protokolima sa ruskim kompanijama koje su došle u Beograd.

 

Izvor:(RTRS)