Srpska lista: Naši gradonačelnici nisu odobrili upad KBS na sjever Kosova, Kfor da reaguje

Srpska lista saopštila je da gradonačelnici četiri opština sa sjevera Kosova nisu odobrili ulazak pripadnika KBS-a na teritoriju opštine Zubin Potok, čime je prekršen sporazum čiji je garant NATO, i zatražili su odlučnu reakciju komandanta Kfora Ferenca Kajarija.

„Nelegalni upad pripadnika Bezbjednosnih snaga Kosova na teritoriju opštine Zubin Potok je grubo kršenje sporazuma iz 2013. godine čiji je garant NATO, a kojim se garantuje da nikakve naoružane formacije Prištine ne mogu upadati u srpske opštine na sjeveru bez odobrenja gradonačelnika ovih opština i komandanta Kfor“, navodi se u saopštenju Srpske liste, prenosi portal Kosovo onlajn.

Srpska lista tvrdi da gradonačelnici opština na sjeveru Kosova nisu odobrili upad KBS-a i zahtijeva hitnu i odlučnu reakciju komandanta Kfora na, kako su naveli “provokaciju i brutalno kršenje sporazuma i ugrožavanje mira na ovim prostorima”.

„U trenutku kada Priština nastoji da militarizacijom sjevera i zveckanjem oružjem okupira opštine na sjeveru, ovakvi incidenti su nedopustivi i zahtijevaju reakciju svih koji su odgovorni za sigurno i bezbjedno okruženje svih građana, a prije svega Kfor, Euleks i UNMIK“, naglašeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, očigledno je da Aljbin Kurti u trenutku kada njegov plan o registraciji ne prolazi među Srbima, pokušava da zastraši mirne i čestite srpske građane u opštinama na sjeveru i podizanjem tenzija skrene pažnju javnosti sa gorućih problema koji se gomilaju u Prištini.

„Još jednom pozivamo nadležne da preventivno djeluju, a Kurtija upozore da se ovakvo ponašanje neće tolerisati. Neodgovorno ponašanje u ovim trenucima zarad sticanja jeftinih političkih poena je odlika nesposobnih političara i manipulatora kakvi se trenutno nalaze na čelu institucija u Prištini“, navode iz Srpske liste.

 

 

Ostavite komentar: