Srpska lista nakon sastanka u ambasadi SAD: Formiranje ZSO je zahtjev srpskog naroda

Srpska lista je danas na sastanku o Zajednici srpskih opština u ambasadi SAD u Prištini ponovila da je formiranje ZSO obaveza Prištine preuzeta u formi međunarodnog sporazuma, a zatim ratifikovana u parlamentu dvotrećinskom većinom, te da je to institucija potrebna radi opstanka srpskog naroda, a ne bilo čiji hir.

Na sastanku o formiranju ZSO, njenim nadležnostima, funkcionisanju i izazovima predstavnici Srpske liste jasno su naglasili da se formiranje ZSO mora sprovesti onako kako je dogovoreno u Briselu 2013. i 2015. godine te da je Upravljački tim jedini nadležan za izradu Statuta, a ne bilo ko drugi, prenosi Tanjug.

“Posebno je podvučeno da je potrebno da Zajednica ima izvršna ovlašćenja, odnosno baš onako kako je dogovoreno u Briselu u toku pregovora Beograda i Prištine, te da je njeno uspostavljanje obaveza koja se ne smije izbjegavati jer je ona potrebna da bude krovna institucija srpskog naroda koja će štititi pojedinačna i kolektivna prava našeg naroda”, navodi se u saopštenju SL nakon sastanka u Ambasadi SAD.

Na sastanku su predstavnici političkih partija Srba i nevladinog sektora ponovili stav o potrebi formiranja ZSO, čime je, kako je naveli, “još jednom potvrđeno da je to zahtjev srpskog naroda sa Kosova i Metohije, ali i više nego jasno predočeno je da Aljbin Kurti govori neistinu kad kaže da Srbi ne žele Zajednicu srpskih opština”.

Ostavite komentar: