Srpska lista nakon pucnjave: Ovo je napad na srpsku mladost i budućnost na ovim prostorima

Srpska lista najoštrije je osudila napad na srpske mladiće i devojke na Gračaničkom jezeru i pozvala međunarodnu zajednicu da najhitnije reaguje i javno osude ovaj etnički motivisan napad koji je izazvao veliku uznemirenost među svim Srbima, posebno na centralnom Kosovu.

“Zapaljiva retorika i podrivanje mira od strane lidera kosovskih institucija u Prištini za posljedicu ima seriju incidenata čija se kulminacija desila juče kada su, po izjavama očevidaca, dvojica napadača albanske nacionalnosti pucali iz vatrenog oružja na grupu srpskih mladića i djevojaka kraj Gračaničkog jezera”, navodi se u saopštenju.

Srpska lista podsjeća da ovaj događaj budi “jeziva sjećanja” kada su kraj rijeke Bistrice stradala srpska djeca dok su se kupala, a napadači do danas nisu kažnjeni za počinjeni zločin.

“Ovo je napad na srpsku mladost i budućnost na ovim prostorima, jer se njime šalje poruka preostalim Srbima da ne smiju da pomisle da ostanu na svojim ognjištima i da su srpske sredine geta van kojih našim sunarodnicima bezbjednost nije garantovana, i pored toliko hiljada pripadnika međunarodnih snaga i lokalne policije”, navodi se u saopštenju.

Predsjednik opštine Gračanica Ljiljana Šubarić pozvala je nadležne institucije, prije svega Kfor, Euleks i Kosovsku policiju da najhitnije procesuiraju i primjereno kazne napadače na grupu srpskih mladića i djevojaka.

Šubarićeva je pozvala i međunarodne predstavnike da iskoriste svoj autoritet i stanu u zaštitu srpskog naroda, a vlastima u Prištini ukažu na štetnost antisrpske histerije koju izazivaju svojim djelovanjem, saopšteno je opštine Gračanica.

Ona je ovaj oružani napad ocijenila kao brutalan i ničim izazvan, ističući da su u njemu teže posljedice izbjegnute zahvaljujući hrabrosti policajca goranske nacionalnosti koji je odgovorio na napad.

“Dvadeset i tri godine nakon sukoba na Kosovu i dalje traje otvorena sezona lova na srpsku nejač, što je posljedica zapaljive retorike albanskih političara iz Prištine, koji su spremni da žrtvuju mir zarad jeftinih političkih poena”, zaključila je Šubarićeva.

Dvojica Albanaca na motorima pucala su juče u pravcu grupe srpskih djevojaka i mladića na jezeru kod Gračanice.

Policajac, koji se zadesio na licu mjesta, pucao je iz pištolja i ranio napadače kada su krenuli da bježe.

Ostavite komentar: