Sreten Lukić vraćen u Hag

Sudski Mehanizam u Hagu vratio je penzionisanog generala MUP Srbije Sretena Lukića, osuđenog na 20 godina zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima, sa izdržavanja kazne u Poljskoj u sudski pritvor u Sheveningenu.

Kako piše u danas objavljenoj odluci predsjednika suda Karmela Ađijusa, vlasti Poljske obavijestile su Mehanizam da je Lukić izdržao maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora, koju tamošnji zakon predviđa za djela za koja je osuđen, i zbog toga više ne može biti u zatvoru u toj zemlji.

Po odluci sudija Ađijusa, Lukić će u haškom pritvoru biti privremeno, dok se ne pronađe druga evropska zemlja u kojoj će odslužiti ostatak kazne.

Lukić se Haškom tribunalu dobrovoljno predao 2005. godine. On je podnio zahtjev za prijevremeno oslobađanje, budući da mu je dvije trećine kazne izdržao 12. maja 2019, ali sudija Ađijus o tom zahtjevu još nije odlučio.

Generala Lukića (63), koji je za vrijeme rata na Kosovu bio načelnik Štaba MUP-a Srbije, Tribunal je 2014. pravosnažno osudio na 20 godina zatvora, prenosi “N1”.

Po svim tačkama proglašen krivim za zločine na Kosovu

Tribunal ga je proglasio krivim po svih pet tačaka optužnice – za prisilno premještanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva sa Kosova. Ta djela kvalifikovana su kao zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata. Prvostepenom presudom, 2013, Lukić je bio osuđen na 22 godine zatvora.

Zajedno sa Lukićem, pravosnažno su 2014. bili osuđeni i bivši potpresednik vlada SRJ Nikola Šainović na 18 godina zatvora i bivši komandant Treće armije Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković na zatvorsku kaznu od 22 godine.

Oni su presudom bili označeni kao kao ključni učesnici „u zajedničkom zločinačkom poduhvatu“ nasilnog protjerivanja stotina hiljada albanskih civila sa Kosova od marta do juna 1999, čiji je cilj bila – kako je tvrdila i optuzzba – „promjena etničke ravnoteže radi zadržavanja srpske kontrole“ nad pokrajinom.

Ratnom komandantu Prištinskog korpusa generalu Vladimiru Lazareviću, Tribunal je zbog pomaganja i podržavanja zločina na Kosovu tada izrekao kaznu od 14 godina zatvora, a načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić osuđen je na kaznu od 15 godina zatvora.

Bivši predsjednik Srbije Milan Milutinović oslobođen je krivice poslije prvostepenog suđenja.

Šainović, Ojdanić i Lazarević pušteni su na prijevremenu slobodu pošto su izdržali dvije trećine kazne.

General Pavković kaznu izdržava u Finskoj, a general Lukić bio je u zatvoru u Poljskoj do danas objavljene odluke sudije Ađijusa, koja je donijeta 12. januara.

 

 

 

Ostavite komentar: