Srbima u Đakovici zabranjeni Božić i Badnji dan

U Ðakovici su danas građani albanske nacionalnosti protestovali zbog dolaska raseljenih Srba iz tog grada koji bi posjetili pravoslavni hram.

 

Ministarstvo Kosova: Neće biti nikakvog hodočašća

Organizatori protesta navode da su protestovali, jer među ljudima koji bi došli da obiđu pravoslavnu crkvu, navodno ima, kako tvrde, osumnjičenih za ratne zločine, prenio je Indeksonlajn.

“Problem koji imamo je da među njima postoje ljudi čija su nam djela tokom rata poznata. Imaju imena i prezimena. Ali mi smo svjedoci da oni nisu bili predmet istrage, da nisu osuđeni za te zločine. U ovim okolnostima kada je institucionalna tišina dodala so na naše rane, njihova pojseta gradu koji su ostavili spaljenog je provokacija. Ne postoji drugi način osim građanskog protesta”, pisalo je u pozivu na protest.

Ministarstvo inostranih poslova Kosova saopštilo je da poštuje i garantuje pravo svakog građanina za ostvarivanje vjerskih sloboda i obreda, ali povodom Badnje večeri i pravoslavnog Božića nije primilo zahtjeve za dolazak hodočasnika na Kosovo.

“Zarad informisanja javnosti danas neće biti nikakvog hodočašča ni u jednom gradu Kosova, jer tako nešto niko nije zatražio od institucija Kosova. Naša država će garantovati to pravo običnim građanima uvijek kada to zatraže”, kazao je savjetnik ministra inostranih poslova Jetljir Zuberi, a prenosi portal koha.net.

Povodom protesta građana Đakovice, Zuberi je rekao da razumije njihovo uznemirenje ali je rekao da garantuje da ni jedan kriminalac nikada neće biti dio grupe hodočasnika, jer je njihovo mjesto u zatvoru i podvukao da “svi kriminalci, Srbi, koji su izvršili najteže zločine poslije Drugog svjetskog rata treba da izađu pred lice pravde”.

U međuvremenu, protest u Đakovici, koji je počeo u 8 sati, okončan je mirno.

Srbi: Najavili smo dolazak

Protest Albanaca u Đakovici zbog zahtjeva raseljenih Srba da u svom gradu proslave Božić samo je jedan od oblika zastrašivanja srpskog naroda kojim se ukida i njihovo posljednje pravo da obiđu svoju crkvu na najveće pravoslavne praznike, izjavio je predsjednik Udruženja Đakovčana Đokica Stanojević.

Stanojević je za Tanjug rekao da je višečasovni protest održan jutros ispred crkve – manastira u kojoj žive preostale tri monahinje u Đakovici, a koje žale za četvrtom Nadeždom Isailović preminulom prije pet dana.

“Pred očima demokratske Evrope i predstavnika zapadnih ambasada ne dozvoljavaju nam da proslavimo Božić u gradu u kome smo rođeni”, rekao je Stanojević.

Stanojević je upitao međunarodnu zajednicu da kaže ko koga ugrožava.

“Sloboda nam je oduzeta, ali neka žale oni koji takvu sliku šalju u svet i zabranjuju srpskom narodu da na najveći hrišćanski praznik budu u svojoj crkvi, manastiru u svom gradu”, rekao je on, prenose Nezavisne novine.

Stanojević je podsjetio da je Udruženje i ove godine blagovremeno institucijama na KiM najavilo plan za dolazak u Đakovicu, te da je to izazvalo reakciju Albanaca.

 Ostavite komentar: