Srbija traži objašnjenje od Grčke zašto građani ne mogu u tu zemlju

Vlada Srbije uputila je dopis Vladi Grčke, u kome traži zvanično objašnjenje odluke da građani Srbije ne mogu da uđu u tu zemlju. Odnosno, tražimo odgovor na pitanje da li će građani Srbije ipak moći da uđu u Grčku, kao što je ranije dogovoreno, kaže za Sputnik ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Iako je najavljeno da će od 15. juna građani Srbije moći da putuju u Grčku, ta zemlja je bukvalno preko noći promijenila odluku i objavila je u tamošnjem Službenom glasniku.

Na ulazima u Grčku iz Makedonije, a posebno Bugarske, na zatvorenu rampu jutros su naišle kolone turista iz Srbije. Mnogi su se na ljetovanje uputili sa malom djecom i bebama. Kako saznajemo, uglavnom je riječ o ljudima koji su na ljetovanje krenuli individualno, bez pomoći agencija.

Mnogi su odlučili da neko vrijeme čekaju na granici, u nadi da je riječ o nesporazumu i da će krenuti dalje.

I u Vladi Srbije jednako su iznenađeni ovom odlukom grčkih vlasti. Ministar turizma Rasim Ljajić za Sputnjik kaže da je Srbija upravo uputila dopis Vladi Grčke.

„Tražili smo objašnjenje da li se ova odluka zaista odnosi i na državljane Srbije, s obzirom da smo prije dva dana dobili obećanje od grčkih zvaničnika, prije svega od ministra spoljnih poslova, da naši građani mogu da uđu. Prije toga je u razgovoru premijera Micotakisa sa predsjednikom Vučićem 19. maja grčka strana takođe obećala da će otvoriti granice za građane Srbije od 15. juna. U ovom trenutku ne znamo šta je zvanična odluka, da li ova koja je objavljena u Službenom glasniku, ili će pak važiti ovo obećanje koje smo dobili od grčke strane“, kaže ministar Ljajić.
On dodaje da građani u ovom trenutku moraju da budu strpljivi, jer je očigledno da se situacija mijenja iz časa u čas.

„Ova odluka grčkih vlasti je najbolji dokaz da su preporuke koje smo davali našim državljanima, da odmor provedu u zemlji, jedino racionalne, zato što prilikom svakog putovanja imamo čitav niz nepoznanica. Najsigurnije je i najbezbjednije da građani Srbije odmor provode na nekoj od destinacija u našoj zemlji“, ističe ministar Ljajić.

Za sada u Grčku mogu da uđu samo državljani Srbije koji imaju boravišnu dozvolu u zemljama Evropske unije, dok ostali državljani Srbije sa boravištem u Srbiji ili drugoj zemlji van EU, ne mogu da uđu u tu zemlju.

U dokumentu koji je noćas objavljen u Grčkoj, stoji da će granica ove zemlje biti otvorena za turiste od 1. jula.

 

Izvor:(SPUTNIK)

 

 

Ostavite komentar: