Srbija sigurna: U slučaju havarije u Zaporožju ne bi osjetili značajne posljedice

U slučaju havarije u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, najviše bi bila ugrožena bliža područja u toj zemlji, dok građani Srbije zbog udaljenosti ne bi osjetili značajne posljedice, rečeno je Srni u Direktoratu za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

U Direktoratu ističu da bi posljedice direktno zavisile do tipa događaja, meteoroloških uslova i brojnih drugih parametara, a u takvom slučaju regulatorno tijelo na osnovu svih raspoloživih informacija procjenjuje situaciju i donosi odluke o mjerama zaštite.

Te mjere bile bi, prije svega, obuhvatale kontrolu radioaktivnosti proizvoda koji potiču sa kontaminiranih područja, pojačana kontrola radioaktivnosti u vodi za piće, kao i radioaktivnosti životne sredine.

“U slučaju nesreće na nekoj od ukrajinskih nuklearnih elektrana, zbog velike udaljenosti naše zemlje, za građane Srbije ne bi bilo potrebno uzimanje tableta joda, evakuacija niti zaklanjanje, a samoinicijativno sprovođenje ovih mera zaštite može čak naneti štetu”, ističu u Direktoratu.

Iz Direktorata navode da se Zaporoška nuklearna elektrana sastoji od šest reaktora tipa VVER-1000 razvijenog u Sovjetskom Savezu, za čije se hlađenje koristi voda iz rashladnog rezervoara koji je direktno povezan sa rezervoarom – akumulacionim jezerom obližnje hidroelektrane Kahovka.

“Stres testovi Zaporoške nuklearne elektrane pokazali su da bi se, u slučaju gubitka hlađenja iz rashadnog rezervoara koji je direktno povezan sa rezervoarom Kahovka, gubici u sistemu hlađenja kompenzovali dovođenjem vode iz ispusnog kanala Zaporoške termoelektrane koja se nalazi u blizini”, ističu iz Direktorata.

U Direktoratu za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije navode da ovaj tip reaktora posjeduje aktivne i pasivne sisteme sigurnosti koji bi obezbjedili da se, u slučaju gubitka primarnog hladioca, elektrana ugasi na siguran način.

Zamjenik direktora hidroelektrane Kahovka Arsenij Zelenski upozorio je prije nekoliko dana da moguće oštećenje brane hidroelektrane Kahovka usljed učestalog ukrajinskog granatiranja, nosi mogućnost nuklearne katastrofe u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

Zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general Igor Konašenkov saopštio je ranije da ukrajinska vojska sprema provokaciju na Zaporoškoj nuklearnoj centrali 19. avgusta, tokom posjete Ukrajini generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, sa namjerom da se za katastrofu optuži Rusija.

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na lijevoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara.

To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu.

Ostavite komentar: