Srbija pristala da obustavi kampanju protiv priznanja Kosova

Srbija je pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, potvrdili su novinarima diplomatski izvori u Briselu, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE). Time su beogradske vlasti dale pristanak kako bi doprinijele atmosferi za ponovni početak dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

„Kao dio dobre volje za stvaranje atmosfere koja je pogodna za nastavak dijaloga u Beogradu su se složili da neće nastaviti sa ovom kampanjom”, potvrdio je novinarima jedan visoki diplomatski izvor u EU.

Jedan od visokih zvaničnika Evropske unije koji se bavi procesom dijaloga je istakao da je kampanja Srbije, „iritantno pitanje”.

„Moramo graditi pozitivan zamah, a ne da se međusobno iritiramo”, navodi ovaj sagovornik, prenosi Beta.

Broj država koje su kao rezultat diplomatskih nastojanja Srbije povukle priznanje nezavisnosti Kosova, koja je proglašena 2008. godine, nije poznat.

Međutim, zvaničnici Srbije uključujući i predsjednika države Aleksandra Vučića, nisu krili da su svoju diplomatiju usmjerili u tom pravcu.

Srbija je takođe otvoreno zagovarala stavove protiv prijema Kosova u međunarodne organizacije, poput Interpola i UNESKO.

Diplomate iz Brisela ocjenjuju da obje strane trebaju doprinijeti konstruktivnoj atmosferi koja će omogućiti obnovu dijaloga.

Oni, stoga, smatraju da nedavno uvođenje mjera reciprociteta prethodne kosovske vlade na čelu sa Aljbinom Kurtijem „nije u tom duhu”.

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog između Srbije i Kosova je nedavno ocijenio da je razočaran odlukom o uvođenu mjera reciprociteta, te je zatražio njeno hitno ukidanje.

 

Izvor:(Politika)

 Ostavite komentar: