Srbija plaća neograničen broj pokušaja vantjelesne oplodnje

Srbija nastavlja sa programom vantjelesne oplodnje poslije pauze uslovljene epidemijom virusa korone, pa će od ponedjeljka, 15. juna, biti plaćen neograničen broj pokušaja vantjelesne oplodnje svima koji ne mogu da ostvare potomstvo prirodnim putem.

Starosna granica za one koji će moći da iskoriste ovaj benefit podignuta je sa 42 na 43 godine.

Država je do sada finansirala tri pokušaja vantjelesne oplodnje, prenosi RTS.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije /KCS/ Aleksandar Stefanović objasnio je da će i žene koje su napunile 42 godine tokom epidmije, kada je procedura bila onemogućena, do kraja godine moći da ostvare svoja prava.

On je naglasio da je produžen i rok trajanja svih neophodnih potvrda sa 12 na 18 mjeseci, te olakšana administrativna procedura.

– Postupak vantelesne oplodnje o trošku države radiće se i u privatnim i u državnim klinikama, a o trošku države radi se i zamrzavanje embriona – rekao je Stefanović i dodao da se razmatra i uvođenje stimulativnih mjera za donore reproduktivnog materijala.

Pojedina istraživanja pokazuju da svaki šesti par u Srbiji ima problema sa začećem i zbog toga je država pripremila niz novih mjera.

 

 

 

 

Ostavite komentar: