Srbija leži na zlatu: Kanađani pronašli velike količine ove rude

Kanadska rudarska kompanija “Dandi plemeniti metali” (DPM), iz Toronta, objavila je preliminarnu studiju izvodljivosti otvaranja i eksploatacije rudnika zlata na planini Crni vrh, između Bora i Žagubice.

Prema tom dokumentu, tu bi se za devet godina, koliko je procijenjeno da bi rudokop bio u funkciji, izvuklo skoro 34 tone tog plemenitog metala, bruto vrijednosti – 1,6 milijardi dolara, saznaju “Novosti“.

– Ova studija pruža solidnu osnovu za projekat zlata “Timok” – rekao je Rik Hoves, predsjednik i generalni direktor DPM. – Uz dalju optimizaciju, “Timok” ima potencijal da obezbijedi značajan rast, uz relativno nizak početni kapital. Mi smo ovo ležište otkrili 2008. i unaprijedili smo projekat do preliminarne studije izvodljivosti.

Po dokumentaciji, u koju su “Novosti” imale na uvid, u otvaranje rudnika, u kome su utvrđene rezerve od gotovo 19 miliona tona rude, sa prosječnim sadržajem od 1,36 grama zlata po toni, za početak, bilo bi investirano 136 miliona dolara. Kako je predviđeno, godišnja proizvodnja iznosila bi od 75.000 do 132.000 unci, odnosno najviše 3,73 tone tog plemenitog metala.

Prema preliminarnoj studiji izvodljivosti, planirano je da se na Crnom vrhu otvori površinski kop, gdje bi se dnevno prerađivalo 30.000 tona rude. Računajući taksu za korišćenje mineralnih sirovina, država bi od rada ovog rudnika prihodovala pet odst neto dobiti, ne računajući dodatne poreze i takse.

Kanađani su do sada u geološka istraživanja tri lokaliteta na Crnom vrhu – Korkan, Bigar i Korkan vest, investirali više od 100 miliona dolara. Prve procjene su bile da se radi o ležištima iz kojih je moguće dobiti oko 72 tone zlata.

RADE U BUGARSKOJ, NAMIBIJI…

DPM, inače, u Bugarskoj ima eksploataciona prava u rudniku “Čelopek”, gdje eksploatišu bakar i zlato, a u toj zemlji rade i na otvaranju rudnika zlata kod mjesta Krumovgrad. Pored toga, u Namibiji drže rudnik bakra “Tsumeb”. U Srbiji, pored geoloških istraživanja na Crnom vrhu, u saradnji sa multinacionalnom kompanijom “Rio Tinto”, imaju i licencu za istraživanje u okolini zaječarskog sela Lenovac u potrazi za novim nalazištima crvenog i plemenitih metala.Ostavite komentar: