Srbija dobija raketni štit! Uskoro isporuka kineskih projektila “S-300”

Prva baterija kineskog raketnog sistema PVO srednjeg dometa FK-3, konstruisanog po uzoru na ruski S-300, trebalo bi da bude isporučena Vojsci Srbije do kraja godine.

Ova nabavka biće najveće pojačanje za oružane snage Srbije još od ere najsnažnijeg zamaha modernizacije JNA, a Srbija će postati prvi strani korisnik ovog naoružanja.

Kineske rakete za odbranu od napada iz vazdušnog prostora najznačajnije su sredstvo ratne tehnike koje se očekuje u jedinicama VS. Sistem FK-3, međutim, najvažnija je, ali ne i jedina stavka na spisku kupljene vojne opreme čija isporuka se očekuje u narednih šest mjeseci.

Da je na pomolu realizacija velikih vojnotehničkih ugovora najavio je nedavno i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Puno novog naoružanja stići će u narednih šest meseci. Mnogo toga se nabavlja, a puno je već plaćeno”, rekao je Vučić, bez navođenja o kojim tipovima naoružanja je riječ.

Među velikim isporukama naoružanja i vojne opreme, koje je između redova najavio i predsjednik Republike, prema našim informacijama, nalazi se i najmanje jedna baterija sistema “Pancir”. Riječ je o unaprijeđenoj verziji “Pancira S1” kojim od početka prošle godine raspolaže Vojska Srbije – većeg dometa radara, bolje odbrane od neprijateljskih smetnji i naoružanog novim raketama.

Na spisku potreba Vojske Srbije su i borbene bespilotne letjelice. Zasad je poznato da je država poslala narudžbenicu za dronove koji će moći da nose bombe teške po 500 kilograma, bez navođenja tipova i zemlje porijekla.

Obuka za korišćenje kineskih borbenih dronova, koje su već u naoružanju VS, nedavno je završeno, a mogućnosti ovih bespilotnih letjelica biće prikazane na velikoj vježbi na Pešteru, zakazanoj za 27. jun.

Ostavite komentar: