Spriječen napad Islamske države u Sjevernoj Makedoniji

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije sprovelo je akciju kako bi spriječilo napad Islamske države u toj zemlji.

Makedonska policija ja akciju sprovela nakon što je razmijenila operativne informacije sa “partnerskom zemljom” o planovima ekstremista za teroristički napad.

“U cilju ometanja terorističkog napada i ostvarivanja preventivne funkcije, Ministarstvo unutrašnjih poslova izradilo je plan mjera i aktivnosti, obezbedujuci adekvatne naloge za njihovo sprovodenje.

Nakon primljenih naloga na više lokacija na teritoriji zemlje izvršena su pretraživanja, oduzimanjem predmeta i uredaja povezanih s mogucim napadom. Ministarstvo unutrašnjih poslova nastavlja sa sprovodenjem akcija, mjera i aktivnosti na obezbedivanju gradana”, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije, prenosi B92.

Ambasada SAD u Skoplju upozorila je večeras da u Sjevernoj Makedoniji postoji povećan rizik od terotističkih napada “inspirisanih ekstremističkom ideologijom”.

“Terorističke organizacije i pojedinci inspirisani ekstremističkom ideologijom namjeravaju da napadaju građane, uključujuči i američke građane na putovanju”, navodi se u upozorenju objavljenom na sajtu ambasade SAD (mk.usembassy.gov).

Američki državljani se pozivaju da u Sjevernoj Makedoniji “održavaju visok nivo budnosti”, jer se teroristički napadi i drugi sigurnosni incidenti dešavaju bez upozorenja.

“Teroristi sve češće koriste manje sofisticirane metode, uključujući vozila, pištolje i hladno oružje, i usmjeravaju se na gužve na javnim mjestima”, piše u upozorenju, uz navođenje potencijalnih mjesta za napade i kontakata za pomoć na koje mogu da se jave američki državljani.

 Ostavite komentar: