Sporna kisela voda! Stigli rezultati nalaza koje je nestrpljivo čekala cijela Hrvatska

08.11.2023. | 20:09

Državni inspektorat Hrvatske je objavio rezultate analize uzoraka kisele vode, za koju se sumnjalo da je izazvala trovanje kod pojedinih građana.

Državni inspektorat, sanitarna inspekcija primila je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ispitni izvještaj o kontroli uzorka “Romerkvele imoušn”, osvježavajuće bezalkoholno gazirano piće prirodnom mineralnom vodom i ukusom borovnice i nara 0,33 l najbolje upotrebiti do 31.3.2024./L22T04:39RG koji je uzet u ugostiteljskom objektu u Rijeci.

Uzorak koji je dostavljen na analizu analiziran je na pH-vrijednost, metale i metaloide, pesticide i aditive.

Uzorak koji je pristigao na mjerenje pH-vrijednosti (kiselost odnosno hemijskih vodenih supstanci) nalazi se unutar vrijednosti preporučenih za bezalkoholna pića i sokove koji se obično kreću u pH-vrijednosti između 2,5 -3,5.

Iz dostavljenog ispitnog izvještaja proizlazi da izmjerena pH-vrijednost ne bi trebala imati sposobnost izazivanja učinaka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u usnoj šupljini, jednjaku i želucu i otežanom gutanju – navodi se u saopštenju.

Rezultati analize na aditive i pesticide skladni su s važećim propisima. Analizirani metali i metaloidi ne pokazuju odstupanja u poređenju sa maksimalno dopuštenim koncentracijama u prirodnoj mineralnoj vodi.

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata uz gore navedeni uzorak, na analizu je poslala i jedan uzorak “Koka-kola”, gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, iz samouslužnog aparata te još dva uzorka iz maloprodajnog objekta u Zagrebu. Za navedene uzorke Državni inspektorat još nije primio ispitni izvještaj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Odmah po primanju ispitnog izvještaja Državni inspektorat o istom će obavestiti javnost.

Napominje se kako se slijedom novih primljenih obavještenja nadležnih tijela vode inspekcijski postupci, sprovodi uzorkovanje i poduzimaju zakonom pripisane mjere, piše Index.