Specijalni tužilac tražio dokumente od Beograda za zločine OVK

Ministar pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da je novi tužilac haškog Specijalnog suda za zločine terorističke OVK posljednjih mjeseci tražio dokumente od Beograda, koji se dostavljaju posredstvom Delegacije EU, kao i da brojni svjedoci čekaju na podizanje optužnica da bi dali iskaze.

Kuburovićeva je za “Večernje novosti” rekla da bi Albanci trebalo više da brinu zbog Specijalnog tužilaštva u Hagu koje će se baviti preispitivanjem izvještaja nekadašnjeg specijalnog izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima.

Na pitanje moželi se očekivati da će na udaru specijalnog tužilaštva biti visoki funkcioneri samoproglašenog Kosova, poput Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i Kadrija Veseljija, koji su pre 20 godina nosili puške kao pripadnici terorističke OVK, ona je navela da nije sigurna da će u početku biti podignute optužnice protiv visokorangiranih lica jer to bi se već desilo da je postojala volja.

Nela Kuburović

“Ako imamo u vidu koji su postupci pred Tužilaštvom za ratne zločine u Beogradu u prekidu, a koji se odnose na pojedine funkcionere u Prištini, verujem da i Specijalno tužilaštvo može tim zločinima da se bavi”, rekla je Kuburovićeva.

Komentarišući to što su dokazni materijali u Hagu u vezi sa “žutom kućom” uništeni, Kuburovićeva je potvrdila da je DNK dokazani materijal uništen i da je i pitanje koliko ima živih svjedoka.

“Ipak, treba imati u vidu da je Priština pod pritiskom menjala Ustav, da bi se formiralo specijalizovano veće za utvrđivanje istine iz izveštaja Dika Martija. Ne verujem da bi EU insistirala na formiranju takvog tela da nema dovoljno dokaza. To je, dakle, pokazatelj da EU, ipak, može da izvrši pritisak kada postoji volja”, kaže Kuburovićeva.

Komentarišući namjere Prištine da osnuje sud za Srbe, ona je ocijenila da je osnivanje etničkog suda nešto nezabilježeno i ispod svakog civilizacijskog nivoa, te da su se Albanci naprasno odlučili na to samo zarad predizbornih poena.

“To čak nije ni međunarodni sud, nego iskrivljena politička tvorevina, koja nikakve veze nema sa pravom i pravdom”, rekla je Kuburovićeva.

Na pitanje da li će Srbija biti primorana da članove Srpske radikalne stranke Vjericu Radetu i Petra Jojića izruči Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove, Kuburovićeva kaže da Beograd nije zakasnio sa žalbom i da je sudska odluka objelodanjena odmah po izricanju, ali da postoji procedura za dostavljanje odluka i naloga za hapšenje.

“Rok teče tek od momenta kad nam je nešto dostavljeno. Poslali smo najavu za žalbu i spremili detaljnu dokumentaciju. I dalje je na snazi pravnosnažna odluka Višeg suda u Beogradu da nisu ispunjeni uslovi za izručenje”, dodala je Kuburovićeva.

Prema njenim riječima, Srbija kao pravna država poštuje međunarodne obaveze, ali mora poštovati Ustav i zakone svoje zemlje, u kojima piše da ne postoji mogućnost izručenja za nepoštovanje suda.

Ona je demantovala da se prijedlog izmjena Ustava Srbije odnosi na Kosovo i Metohiju, dodajući da se tiče isključivo pravosuđa, odnosno jačanja nezavisnosti i odgovornosti sudija kroz izmjenu postupka njihovog izbora.

 

Izvor:(Glas Srpske)Ostavite komentar: