Specijalni izaslanik o krizi na sjeveru Kosova: Kurti je odgovoran za svoje postupke

Specijalni izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan Emanuel Saracin izjavio je da je situacija na KiM trenutno mirna, ali i dalje izuzetno nestabilna, dodajući da je međunarodna zajednica veoma ljuta i razočarana.

Saracin je rekao da centralno pitanje ostaje neriješeno, a to je kako se može postići zastupljenost Srba na sjeveru KiM i, kako je naveo, “punu integraciju” u prištinske strukture.

Na pitanje zašto je Priština ignorisala upozorenja EU i SAD da ne postavlja odmah gradonačelnike opština na sjeveru KiM koje je izabrala manjina, Saracin kaže da vlada premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija insistira na tome da postavi izabrane gradonačelnike, ali ističe da problem neće biti riješen sve dok dok srpska većina u četiri opštine na sjeveru KiM ne izađe na izbore.

“Prije svega, moram da kažem ono što sam rekao direktno premijeru Kurtiju: svako je odgovoran za svoje postupke”, rekao je Saracin.

On tvrdi da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posljednjih nedjelja svojim izjavama i glasanjem Srbije u Savjetu Evrope posijao dodatno nepovjerenje, ali ukazuje da je odluka vlade u Prištini da pošalje albanske gradonačelnike u zgrade opština na sjeveru KiM uz jaku policijsku pratnju greška za koju snosi političku odgovornost.

Dijalog koji vodi EU mora da se nastavi punom parom, smatra Saracin i dodaje da Njemačka u potpunosti podržava specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka.

“Prioritet povratak za pregovarački sto”

Prema njegovom mišljenju, prioritet je povratak za pregovarački sto, smirivanje situacije na sjeveru, novi izbori i sprovođenje osnovnog sporazuma.

Na pitanje koja je odgovornost srpske strane, Saracin kaže da oni koji su napali KFOR i policiju ispred zgrada opština snose odgovornost i tvrdi da je tamo bilo i, kako je rekao, “huligana”, koji su, prema njegovim riječima, na sjever KiM došli iz Srbije.

Saracin je ukazao da su mirni protesti naišli na široku podršku Srba na sjeveru KiM, pogotovo u civilnom društvu u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i istakao da političari u Prištini treba ozbiljno da shvate da su njihove akcije na sjeveru KiM odbačene više nego što misle, prenosi Blic.

Osvrćući se na mogućnost održavanja novih lokalnih izbora na sjeveru KiM i na mogućnost da Srbi učestvuju na njima, on je rekao da bi to bio veoma pozitivan korak, dodavši da se boji da neće biti lako.

Ostavite komentar: