Specijalci zaronili u more: Ovo je opasna mina zbog koje je su evakuisani građani Rijeke VIDEO

U nedjelju ujutro je oglašavanjem sirene početka opasnosti desetak minuta nakon šest sati, počela velika akcija izmještanja i neutralizacije zaostale protivbrodske mine iz Drugog svjetskog rata iz luke u Rijeci.

Kako je planirano, minu će plovilom prevesti na predviđenu lokaciju na moru u Riječkom zalivu i neutralisati, kako je najavljeno iz Štaba civilne zaštite Grada Rijeke.

Uoči akcije sprovedena je potpuna evakuacija zbog sigurnosti i zaštite ljudskih života. U subotu je iz zgrada u zoni neposredne potencijalne opasnosti u slučaju aktiviranja mine evakuisano oko 500 stanara.

Kako se saznaje, sve je proteklo bez problema, većina je sama organizovala privremeni smještaj, a manji dio smješten je u Dvorani mladosti na Trsatu, u kojoj su priređeni ležajevi i osvježenje. Obustavljen je rad svih privrednih, preduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih delatnosti, a objavljen je snimak velike akcije u Rijeci.

S parkirališta u zoni opasnosti su tokom subote premještena parkirana vozila, s putničke obale u riječkoj luci privremeno su premeštena i sva plovila, a Riječki zaliv zatvoren je za plovidbu. Na snazi je i zabrana zone letova iznad riječke luke, što posebno važi za dronove.

Podjele na zone

Područje uz riječku luku je radi sigurnosti podijeljeno na “crvenu zonu” neposredne potencijalne opasnosti iz koje su evakuisani stanari i “žutu zonu.” U “crvenoj zoni” su ulice oko Putničke obale, od trga Žabice i Krešimirove ulice na zapadu, preko Adamićeve ulice i Rive do Rive Boduli i gradske pijace na istoku grada.

U “crvenoj zoni” onemogućen je sav saobraćaj, pa se drumski saobraćaj odvija tzv. sjevernim koridorom središtem grada. Stanarima u “žutoj zoni” preporučeno je da ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine, a ugostiteljima da tokom akcije ne planiraju rad.

Neutralizacija mine očekuje se u popodnevnim satima, a završetak akcije biće obilježen sirenama prestanka opasnosti.

U riječkoj luci je tokom infrastrukturnih radova otkrivena protivbrodska mina iz Drugog svjetskog rata, koja dosad nije bila uočena jer je dijelom ukopana u muljevito morsko dno.

Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena, minu nije moguće uništiti na mjestu pronalaska pa se provodi plan izmještanja i neutralizacije, u kojemu učestvuju Štab civilne zaštite Grada Rijeke, Policijska uprava primorsko-goranska, Regionalna protiveksplozijska jedinica Rijeka, Grad Rijeka, komunalne i druge službe.

Ostavite komentar: