SPC zabrinuta: Nepostojanje vjerske i slobode kretanja na Kosmetu

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ na Kosovu i Metohiji izrazila je duboku zabrinutost zbog nepostojanja vjerskih i slobode kretanja za Srbe u južnoj srpskoj pokrajini, saopšteno je danas iz manastira Visoki Dečani nakon što je grupi od 50 raseljenih Srba zabranjeno da sutra prisustvuju prazniku Svete Trojice u Mušutištu.

Manastir Visoki Dečani podsjetio je da polovina Srba iz Mušotišta, koji su raseljeni u centralnu Srbiju, a htjeli su da proslave Pedesetnicu na ruševinama manastira Svete Trojice iz 16. vijeka, nisu dobili dozvolu Kosovske policije da posjete tu srpsku svetinju koju su uništili albanski ekstremisti.

“Prethodne godine policija je dozvoljavala Srbima da prisustvuju liturgiji, ali sada ne”, objavljeno je na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

Grupi od 50 vjernika, Srbima raseljenim sa prostora opštine Suva Reka, zabranjeno je da sutra prisustvuju manastirskoj slavi, prazniku Svete Trojice u Mušutištu, iako su posjetu uredno i unaprijed najavili, saopšteno je ranije iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Istakli su da je stigao negativni zahtjev na njihovu molbu da im policija pruži bezbjednosnu podršku bez koje je nemoguća realizacija puta u toj čisto albanskoj sredini i oni su tako onemogućeni da posjete svoju postojbinu i prisustvuju slavi, što su godinama unazad činili.

Ostavite komentar: