SPC saopštila o čemu je patrijarh Porfirije razgovarao sa političarima iz Crne Gore

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da je patrijarh Porfirije juče i danas razgovarao sa, kako se navodi, odgovornim političkim ličnostima iz Crne Gore na njihov zahtjev i da je jedna od tema bila potpisivanje Temeljnog ugovora.

U saopštenju se precizira da je patrijarh razgovarao sa: potpredsjednikom crnogorske Vlade Dritanom Abazovićem, ministrom prosvjete, kulture, nauke i sporta Vesnom Bratić, predsjednikom Socijalističke narodne partije Vladimirom Jokovićem, vođama Demokratskog fronta, Nebojšom Medojevićem, Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, kao i ministrom poljoprivrede Aleksandrom Stijovićem i donedavnim ministrom pravde Vladimirom Leposavićem.

Patrijarh je, kako se kaže u saopštenju, sa punim uvažavanjem i poštovanjem saslušao njihovo viđenje situacije i prilika u Crnoj Gori.

„Patrijarh Porfirije je svakome od sagovornika izrazio jedini mogući stav da se Crkva ni na koji način ne upliće u stranačka nadmetanja već da svoju brigu i molitve upućuje Spasiocu za dobro, mir i napredak svih građana Crne Gore“.

Sagovornici patrijarha srpskog posebno su se interesovali za potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i Crne Gore.

„Patrijarh je obradovan činjenicom da svi njegovi sagovornici razumiju da je pitanje ravnopravnosti crkava i vjerskih zajednica civilizacijskog i demokratskog karaktera, a siguran je da će Temeljni ugovor biti potpisan čim se normalizuju političke prilike u Crnoj Gori“, dodaje se u saopštenju SPC.

 

 

Ostavite komentar: