Soroš: “Realno, mi smo u hladnom ratu koji prijeti da se preraste u jedan užareni rat”

26.01.2019. | 13:17

Američki milijarder Džordž Soroš upozorio je da su SAD i Kina, dve najveće svetske ekonomije, zarobljene u “hladnom ratu koji bi uskoro mogao da se užari”.

Soroš, kao veliki donator Demokratske stranke u SAD i kritičar Trampa, govorio je na jednoj privatnoj večeri na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu, prenosi CBNC.

Njegov komentar dolazi u trenutku kada su investitori sve zabrinutiji zbog ozbiljne ekonomske krize, dok trgovinski rat na relaciji SAD-Kina koji se odužio nanosi sve veću štetu poslovnom i potrošačkom raspoloženju, primjećuje ta TV mreža.

Pozivajući se na odluku američkog predsjednika Donalda Trampa s kraja 2017. godine, da Kinu označi kao “strateškog” konkurenta, Soroa je rekao da je takav pristup “previše pojednostavljen”.

“Efikasna politika prema Kini ne može se svesti na jedan slogan. Ona mora biti mnogo sofisticiranija, detaljnija i praktičnija, i mora uključivati američki ekonomski odgovor na inicijativu ”Pojas i put””, rekao je on.

“Realno mi smo u hladnom ratu koji prijeti da se preraste u jedan užareni rat. Nažalost, izgleda da predsjednik Tramp slijedi drugačiji kurs: da napravi ustupke Kini i proglasi pobjedu, dok istovremeno obnavlja napade na saveznike SAD. To bi moglo da potkopa cilj američke politike da se ograniče kineske zloupotrebe i ekscesi”, naveo je Soroš.

Vašington i Peking su već mjesecima u trgovinskom sporu, a očekivalo se da će januarski skup svjetskih lidera u snježnom Davosu izroditi platformu za dalje trgovinske pregovore dve strane.

Međutim, Bijela kuća je iznenada otkazala dolazak svoje delegacije na forum, navodeći kao razlog finansijsku blokadu.

Sljedeći krug pregovora zakazan je za kraj ovog mjeseca, kada kineski vicepemijer Lju He putuje u Vašington.

Mađarsko-američki biznismen je, na istom događaju, opisao kineskog predsjednik Si Ðinpinga kao “najopasnijeg protivnika onima koji veruju u otvorena društva”, prenosi B92.