Smiljana Srnec optužena za ubistvo svoje sestre Jasmine

Zamjenik županijskog državnog tužioca Darko Galić potvrdio je danas da je Jasmina Dominić ubijena s dva udarca tupim predmetom te da njena sestra Smiljana Srnec više nije osumnjičena već se vodi kao optužena za ubistvo.

– Donošenjem rješenja o provođenju istrage više u postupku nemamo osumnjičenu nego se prema zakonskoj terminologiji sada radi o optuženoj, objasnio je.

– Optužena se osnovano sumnjiči da je u ljeto 2000. u porodičnoj kući u Palovcu usmrtila svoju sestru na način da joj je zadala tvrdim predmetom više snažnih udaraca po glavi. Time joj je nanijela višestruke prijelome u području glave koji su doveli do njene smrti, dodao je.

Dodao je kako to ne znači da državno tužilaštvo odmah može početi s ispitivanjem svjedoka i provođenjem drugih dokaznih radnji jer protiv donesenog rješenja postoji pravo žalbe, a istraga se može nastavit tek kad rješenje postane pravosnažno.

„Rok za podnošenje žalbe iznosi osam dana od dana dostave rješenja optuženoj i njenom braniocu, pa rješenje može postati pravosnažno istekom tih osam dana ukoliko žalba neće biti podnesena ili donošenjem odluke o toj žalbi od suca istrage Županijskog suda u Varaždinu. Nakon pravomoćnosti rješenja državno tužilaštvo je ovlašćeno nastaviti istragu i započeti provoditi one dokazne radnje koje treba provesti u istrazi“, pojasnio je zamjenik županijskog državnog tužioca koji je dodao da o detaljima istrage ne može govoriti.

Na upit novinara može li majka ubijene Jasmine Dominić i okrivljenice Smiljane Srnec, koja bi trebala biti svjedokinja a radi u inostranstvu, izaći iz zemlje, Galić je odgovorio da se prema njoj kao svjedokinji ne mogu preduzeti mjere te da ona može izaći iz zemlje.

Novinare je zanimalo i mogu li pojedini svjedoci odbiti svjedočiti s obzirom na to da bi svjedočiti trebali i članovi porodice i rodbina. Zamjenik županijskog državnog tužioca je odgovorio da Zakon o kaznenom postupku precizno propisuje koje osobe su oslobođene dužnosti svjedočenja, koje se ne moraju odazvati pozivu za svjedočenje.

Ranije u četvrtak novinarima je portparol Županijskog suda u Varaždinu Igor Pavlic rekao da Srnec ima pravo na žalbu nakon što joj je u srijedu određen istražni zatvor od mjesec dana.

Portparol je u izjavi medijima najprije kazao da nema posebnih novosti u ovom slučaju, ali da mora pojasniti da je rješenje o određivanju istražnog zatvora, koje je u srijedu donijela istražna sudinica, još uvijek nepravosnažno.

„Stranka ima pravo uložiti žalbu na to rješenje u roku od tri dana od dana primitka pismenog otpravka rješenja. Ukoliko će žalba biti podnijeta, o njoj odlučuje Vijeće Županijskog suda u Varaždinu. Žalba na rješenje o provođenju istrage ne odgađa njegovo izvršenje“, rekao je Pavlic te podsjetio da je istražni zatvor po jučerašnjem rješenju može trajati mjesec dana.

„Istražni zatvor se može produžiti na daljnja dva mjeseca, nakon toga još za tri mjeseca, dakle u istrazi može trajati ukupno 6 mjeseci“, dodao je portparol Županijskog suda u Varaždinu.

 

Izvor:(Jutranji list)

 

 

Ostavite komentar: