Slovo „Z“ na čelu kolone: “Besmrtni puk” prodefilovao Beogradom

09.05.2022. | 12:18

U Beogradu je danas održana manifestacija “Besmrtni puk” u organizaciji Ambasade Rusije u Srbiji, kojom su učesnici obilježili 9. maj – Dan pobjede, čuvajući sjećanje na pretke koji su položili živote u borbi protiv fašizma.

Učesnici povorke okupili su se kod spomenika Vuku Karadžiću i formirali kolonu, u kojoj su, između ostalih, bili ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, ministar u Vladi Srbije Nenad Popović i direktor “Srbijagasa” i visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović.

Učesnici “Besmrtnog puka” podigli su latinično slovo “Z”, simbol operacije ruske vojske u Ukrajini, i figuru od kartona Vladimira Putina, a potom, noseći fotografije predaka poginulih u Drugom svjetskom ratu i pjevajući “Kaćušu” i “Tamo daleko”, prošetali do Groblja oslobodilaca Beograda, gdje su položili vijence na spomenik kod Vječne vatre i na spomenik Crvenoarmejcu.

Vijence i cvijeće u okviru Spomen-kompleksa na Spomeniku oslobodiocima Beograda položili su i predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Darija Kisić, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, kao i predstavnici Vojske Srbije i Grada Beograda.

Povodom Dana pobjede Kisićeva je jutros položila vijenac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

Foto: Tanjug/Stahinja Aćimović