Slovenija u korona haosu: 1.323 novoobolelih u jednom danu, policijski čas, protest..

U Sloveniji je situacija sa virusom korona eskalirala – jutros je objavljeno da je u posljednja 24 sata postignut crni rekord u broju novozaraženih, čak 1.323.

Sinoć u 21 sat, prvi put u istoriji nezavisne Slovenije, na snagu je stupio policijski čas, odnosno ograničenje kretanja između 21 i 6 sati ujutro. Od ponoći je druženje ograničeno na najviše šest osoba, a postoji i zabrana kretanja između regiona.

„Kao što je u prolećnoj epidemiji postojalo ograničenje na opštine, sada postoji ograničenje na regione“, objasnio je ministar unutrašnjih poslova Slovenije Aleš Hojs na konferenciji za novinare, javlja 24ur.

Uvođenje policijskog časa u glavnom gradu prošlo je prilično mirno, a iz vlasti su poručili kako je šetanje psa opravdan razlog za kršenje policijskog sata, ali ne ako vas policija uhvati u drugom dijelu grada.

U Mariboru je situacija bila drugačija, stotinak demonstranata se okupilo na Glavnom trgu. Oni su, između ostalog, uzvikivali da policijski čas nije ustavan. Za večeras je zakazan novi protest.

Premijer Slovenije Janez Janša sinoć je, kao reakciju na protest, na Tviteru objavio da Slovenija u posljednja 24 sata već ima više od 1.100 novozaraženih i pozvao je ljude da se uozbilje.

Portparol slovenačke vlade za virus korona Jelko Kacin pozvao ljude da ostanu kod svojih kuća, prenosi portal Indeks.

„Zaista ostanite kod kuće ako možete. Mnogi od nas moraju da idu na posao, posebno danas. Pazite na sebe i nazovite one kojima je potrebna pomoć i utjeha. nema ih malo”, napisao je Kacin, prenosi “Sputnik”.

 

 

Ostavite komentar: